Ugrás a tartalomra

Hírek

Hírek, aktualitások

Korábbi Hírek

A köztársasági elnök Törökországba utazik

Novák Katalin köztársasági elnök március 29. és 31. között - a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok százéves évfordulója alkalmából - hivatalos látogatásra utazik Törökországba - tájékoztatta a Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága kedden az MTI-t.

A közlés szerint a köztársasági elnök ellátogat többek között Ankarába, valamint az ország földrengés sújtotta területeire is.

Az államfő három napos törökországi látogatásának politikai, humanitárius és kulturális vetülete is lesz és tükrözi majd a két ország közötti szövetségesi, baráti kapcsolatokat.

Novák Katalin fogadta Orbán Viktort a Sándor-palotában

Novák Katalin köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadta hétfőn Orbán Viktor miniszterelnököt, aki az Európai Tanács március 23-i üléséről adott tájékoztatást - tájékoztatta a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága az MTI-t.

Az államfő kiemelt figyelmet fordít Magyarország európai és nemzetközi kapcsolatrendszerének erősítésére, ennek keretében kapott tájékoztatást a miniszterelnöktől az európai állam és kormányfők múlt heti üléséről, amelyen az Ukrajnában dúló háború volt az egyik legfontosabb téma - közölték.

Ha bölcs döntések születnek Brüsszelben, azzal a helyi közösségek és Európa is gazdagodik

Átadták a mintegy 400 millió forintból kialakított turisztikai központot Barcson pénteken. Novák Katalin az eseményen azt hangsúlyozta: a beruházás jó példa arra, hogy ha bölcs döntések születnek Brüsszelben, azzal a helyi közösségek és Európa is gazdagodik.

Addig van magyar jövő, amíg vannak gyermeket vállalók Magyarországon

Az államfő kétnapos Somogy vármegyei látogatásának első napján, a somogyi vármegyeszékhely Életfa ünnepségén családok előtt úgy fogalmazott: édesanyaként tudja, mekkora felelősség gyermeket vállani. A gyermekvállalás nemcsak boldogságról, vidámságról, könnyű napokról szól, hanem nehézségekkel, problémákkal, kihívásokkal is jár, amelyekkel szembe kell nézni.

Novák Katalin telefonon egyeztetett lengyel kollégájával

A lengyel-magyar barátság napja alkalmából telefonon egyeztetett csütörtökön Novák Katalin köztársasági elnök és Andrzej Duda lengyel elnök - tájékoztatta az MTI-t a Sándor-palota kommunikációs igazgatója.

Farkas Vajk közölte: a két államfő az emléknap alkalmából megerősítette a két nemzet közötti évszázados barátság fontosságát, és biztosították egymást arról, hogy mindent megtesznek annak fenntartásáért, erősítéséért. "Olyan barátságról van szó, amely kiállta az idő próbáját, és amelyben az egymás iránti szolidaritás mindig fontos szerepet játszott" - tudatta.

A természeti kincsek és az itt élők adják Magyarország szépségét

Magyarország szépségét egyszerre adják a természeti kincsek és az itt élő emberek - mondta a köztársasági elnök csütörtökön Fonyódon a felújított Szaplonczay sétány átadásán, hozzátéve, feladatának érzi, hogy felhívja a figyelmet az ország emberi és természeti gazdagságára.

Novák Katalin: a magyar ember segít, ha baj van

A magyar ember segít, ha baj van, s most egyszerre kell támogatnunk az orosz-ukrán háború elől menekülőket és az ott maradtakat - mondta Novák Katalin köztársasági elnök, aki a Karitatív Tanács szervezeteinek vezetőit, ukrajnai menekülteket, köztük gyermekeket fogadott szerdán a Sándor-palotában Budapesten.

A köztársasági elnök felhívta a figyelmet a karitatív szervezetek összehangolt, kitartó munkájára, valamint arra, hogy a segélyszervezetek, a civilek, az egyházak képviselői mellett minden magyar ember segít, ha baj van.

Nagyköveti kinevezések a Sándor-palotában

Novák Katalin köztársasági elnök rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot adományozott dr. Bánhegyi Gergelynek, akit Magyarország dublini nagykövetségének vezetésével, valamint dr. Beck Andrásnak, akit Magyarország limai külképviseletének vezetésével bízott meg.

"A levéltárak a magyar családok, és ezen keresztül az egész nemzet emlékét őrzik"

A levéltárak a magyar családok, és ezen keresztül az egész nemzet emlékezetét őrzik - mondta Novák Katalin köztársasági elnök kedden az alapításának 300. évfordulóját ünneplő Magyar Nemzeti Levéltárban Budapesten.

A köztársasági elnök kiemelte: a magyar történelem megismeréséhez, megértéséhez a magyar családok történeteinek megismerésével juthatunk közelebb.

Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

Novák Katalin köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében a Himnusz hangjaira, katonai tiszteletadás mellett a honvédség díszegysége vonta fel a nemzeti lobogót a március 15-i nemzeti ünnepen az Országház előtt. 

Az ünnepi rendezvényen részt vett a kormány több tagja, továbbá az állami és katonai szervezetek és a diplomáciai testület képviselői. 

Az ünnepélyes zászlófelvonás eseményén közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység.