Ugrás a tartalomra

Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogram kiválasztótábor - Balatonszárszó, 2022. július 1-3.

Magyarország egyik legfontosabb erőforrása a kiművelt emberfő, ezért versenyképes tudású, a világra nyitott, hazájukat szerető, szorgalmas fiatalokra van szüksége az országnak ahhoz, hogy ne csak szemlélője, hanem alakítója is lehessen a jövőnek - mondta Novák Katalin a Nemzeti Tehetség Központ Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogram táborában.

A köztársasági elnök az ösztöndíjprogram fővédnökeként és instruktoraként vett részt a program Balatonszárszón zajló kiválasztótáborában. Novák Katalin kiemelte, hogy a magyar tehetségek gondozása az egyik azon öt kiemelt terület közül, amellyel köztársasági elnökként foglalkozni kíván. „A Stipendium Peregrinum (Stipi) ösztöndíja azoké a fiataloké, akik már bizonyították, hogy világszinten is értékes a tudásuk, és megvan bennük a szükséges szorgalom, alázat, hogy talentumaikat nemzetünk javára kamatoztassák” - tette hozzá. 

Novák Katalin, a program ötletgazdája az indulás óta mindig eltölt néhány napot a táborozó fiatalokkal azért, hogy személyesen is megismerkedhessenek egymással, és útravalót kaphassanak. A Nemzeti Tehetségközpont program immár harmadik éve kiemelkedően tehetséges, a világ legrangosabb egyetemeire felvételt nyert fiatalokat támogat. 

Idén 152 jelentkezőből 49 vehetett részt a táborban, ahol Magyarország szellemi vezetői közé tartozó, kiemelkedő tudású, példaképnek is számító instruktorok közreműködésével igyekeztek kihozni magukból a legtöbbet. A Stipi kiválasztótábor instruktorai között volt idén többek között Miklósa Erika operaénekes és Szász-Kovács Emese olimpiai bajnok vívó is. 

A Nemzeti Tehetség Központ mottója, hogy az a tehetség, aki képes kibontakoztatni a benne rejlő tudást, képességeket, önmagát biztos, hogy boldogabbá, a társadalmat pedig gazdagabbá teszi.