Ugrás a tartalomra

A Stipendium Peregrinum ösztöndíj belépőjegy a legjobbak közé

A Stipendium Peregrinum ösztöndíj belépőjegy a legjobbak közé, és ugródeszka a nagyvilágba - mondta Novák Katalin köztársasági elnök kedden, amikor okleveleket adott át a Stipendium Peregrinum ösztöndíj nyerteseinek a Sándor-palotában. 

A köztársasági elnök, a program alapítója és fővédnöke elmondta: a 2019-ben indított Stipendium Peregrinum programra az elmúlt négy évben 579 fiatal pályázott, közülük 99-en nyerték el az ösztöndíjat, amelynek köszönhetően a világ legjobb egyetemein tanulhatnak. 

A 2023/2024-es tanévet a programnak köszönhetően 26 új ösztöndíjas kezdheti meg, emellett további 44 folytatja tanulmányait 9 ország 31 egyetemén. 

A köztársasági elnök emlékeztetett: négy éve született az elhatározás, hogy indítsanak olyan programot Magyarországon, amely valóban egyedülálló, és amely a legtehetségesebbeknek nyit kaput a nagyvilágba. 

Az ösztöndíjprogram azt üzeni, hogy a magyaroknak helyük van a legjobbak között, de a magyar fiataloknak segíteni kell, és meg kell adni az esélyt arra, hogy megmutathassák tudásukat, megmérettethessék magukat a legjobbak között - mutatott rá Novák Katalin. 

Az államfő kiemelte: ösztöndíjas bárki lehet, aki tehetséges és szorgalmas, jöhet jobb vagy szerényebb anyagi körülmények közül, kicsi településről, nagy vagy kicsi családból, lehet sportoló, művész, tudós. 

A Stipendium Peregrinum ugródeszka a nagyvilágba, belépőjegy a legjobbak közé - hangsúlyozta a köztársasági elnök, hozzátéve: ez annyit jelent, hogy megnyílt egy ajtó, de a belépőkön múlik, hogy mit kezdenek a lehetőséggel. 

"Az ajtót átlépve ti magatok is ácsolhatjátok az ugródeszkát a saját hazátoknak" - fogalmazott Novák Katalin, kiemelve: az ösztöndíjasok is segítséget nyújthatnak az újonnan belépők számára. 

A köztársasági elnök azt mondta: szerénynek kell lenni, amikor valóban komoly dolgokról van szó, de önbizalommal telten kell megmutatni, hogy a magyaroknak helyük van a legjobbak között.