Ugrás a tartalomra
címer

Sajtóközlemény Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök és Jichák Hercog izraeli államelnök közötti egyeztetésről

Dr. Sulyok Tamás ma telefonbeszélgetést folyatott Jichák Hercog izraeli államelnökkel.

Izrael Állam elnöke gratulált Dr. Sulyok Tamásnak köztársasági elnökké történt megválasztásához. A két államfő áttekintette a legfontosabb kétoldalú és világpolitikai kérdéseket. Az eszmecsere során a magyar köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy Magyarország Izrael közeli szövetségese és legjobb barátja, stratégiai partnere Európában.

A magyar államfő kifejezte együttérzését az október 7-i támadás áldozatai hozzátartozóinak és Izrael Állam valamennyi polgárának, és reményét fejezte ki a béke mihamarabbi megteremtése iránt.

Dr. Sulyok Tamás szerint Izraelnek elidegeníthetetlen joga saját szuverenitásának és állampolgárai biztonságának a megvédése.

Úgy fogalmazott, hogy „az Izrael melletti kiállásunk egyik elvi alapvetése a holokauszt borzalmaiból levont következtetés, mely szerint szükség van egy erős zsidó nemzetállamra, amely garantálja, hogy ilyen tetteket senki, soha többé ne követhessen el”.

Dr. Sulyok Tamás közölte az izraeli államelnökkel, hogy Magyarország a leghatározottabban elítéli az antiszemitizmus minden formáját.

Kiemelte, hogy Magyarország számára fontos a holokauszt emlékezete, és ennek minden téren tanújelét is adta és adja. Ennek következtében itthon nemcsak az emlékhelyek, a zsinagógák és a temetők őrzik méltóképp az évszázados zsidó kultúrát, de a reneszánszát élő magyarországi zsidó közösség is összeköti a két országot.
 
A két államfő a beszélgetés végén kölcsönösen meghívta egymást hivatalos látogatásra a saját országába.