Ugrás a tartalomra

Rio de Janeiro - Brazíliaváros - Sao Paulo

Európa után Latin-Amerikában folytatta Magyarország nemzetközi kapcsolatainak erősítését Novák Katalin. A magyar köztársasági elnök Jair Bolsonaro államfő meghívására utazott Brazíliába.

Vendéglátói hosszú évek óta figyelemmel kísérik, miként segíti Magyarország a családokat. "Érdekli őket, hogyan sikerült a gyermekvállalást, a gyermeknevelést és a munkát a középpontba helyeznünk" – fogalmazott Novák Katalin. Brazília a világ egyik legnagyobb országa. Gazdasági erejét mutatja, hogy tagja a G20-nak, miközben Kínával, Oroszországgal, Indiával és Dél-Afrikával alkotják a BRICS-országokat, amelyek a Föld népességének csaknem felét képviselik.

Rio de Janeiróban a köztársasági elnök magyar gyökerekkel, illetve felmenőkkel rendelkező fiatalokkal találkozott. A diákok nyitottak, kíváncsiak, motiváltak voltak. „Többen tanultak már nálunk, és többen is azt tervezik, hogy majd Magyarországon szereznek egyetemi diplomát. Itt helyben, a Rio de Janeiró-i Magyar Egyesület vállalta magára, hogy megőrzi a magyar nyelvet és kultúrát, építi és összetartja a magyar közösséget. Jó volt magyar szót hallani!” – közölte Novák Katalin.

Brazíliavárosban katonai tiszteletadással fogadták a repülőtéren a Jair Bolsonaro államfővel való találkozóra érkező magyar köztársasági elnököt. A brazil elnökkel folytatott tárgyalást követően sajtónyilatkozatukban mindketten kiemelték, hogy ők a béke követei.
„Brazília egy békeszerető ország, ahol az elmúlt száz évben nem volt háború, és azt szeretné mindenki, hogy ez a jövőben is így maradjon” - mondta Novák Katalin. 

Jair Bolsonaro azt hangsúlyozta, hogy fő célja megvédeni a család értékeit, kiállni a sajtószabadság és a demokrácia mellett. Elmondta, hogy Novák Katalinnal kereskedelmi kérdésekről, a jövőbeli együttműködésről, a gazdasági kapcsolatokról is beszélgettek. Bolsonaro elnök kiemelte: “100 ezer magyar él köztünk, és mi olyan ország vagyunk, ahol mindannyian békében élünk. Jelenleg konfliktus van Magyarország szomszédságában. Volt egy nagy beszélgetésem a háború előtt Putyin elnökkel. Az igazság sokszor fáj, de nincs más út, csak a békés együttélés.” 

A brazil elnök elmondta: hatalmas megtiszteltetés volt számára Novák Katalin látogatása. Hangsúlyozta, hogy Magyarországot és Brazíliát a haza, a család és a szabadság védelme köti össze. A találkozó végén a két államfő együtt imádkozott azért, hogy az ukrajnai háború minél előbb véget érjen.

Sao Paulóban, az ország legnépesebb, 12 milliós városában él a legnagyobb brazíliai magyar közösség. Itt olyan, a magyarságukra büszke emberekkel találkozott a köztársasági elnök, akik őrzik és ápolják hagyományaikat, nyelvüket és büszkék magyar gyökereikre. A magyar diaszpóra tagjaival való találkozón Hegyi Ferencnek, a Sao Pauló-i Magyar Ház elnökének több évtizedes, a brazíliai magyarság identitásának megőrzéséért és a közösség építésében végzett munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta Novák Katalin. 

Novák Katalin több példát említett, amellyel a magyar állam az elmúlt évtizedben ahhoz járult hozzá, hogy mindenki még büszkébb lehessen a magyarságára. Egyik, hogy megteremtették a kettős állampolgárság, a magyar állampolgárság felvételének, az egyszerűsített honosításnak a lehetőségét. “Eddig több mint 1,1 millió ember élt azzal a lehetőséggel, hogy felvegye a magyar állampolgárságot, tehát több mint 1,1 millió magyar embernek örülhettünk az elmúlt évtizedben” - hangsúlyozta. Másodikként említette az ún. Köldökzsinór programot, amelynek köszönhetően ma már minden, Magyarországon kívül megszületett magyar gyermek után jár egy egyszeri anyasági támogatás és a babakötvény. Harmadikként az ösztöndíjakról szólt, amelyek lehetőséget kínálnak a diákoknak, hogy éljenek a magyarságukkal, elsajátítsák a magyar nyelvet.

A köztársasági elnök az Academia Paulista de Letras rendezvényén tartott előadásában részletezte a hazai családpolitika eredményeit és célkitűzéseit. "A magyar családpolitika célja visszaadni a gyermekvállalás társadalmi megbecsültségét" – mondta Novák Katalin. Hangsúlyozta: ahhoz, hogy megszülessenek a kívánt gyermekek és annyi gyermek szülessen a családba, amennyit a szülők szeretnének, olyan intézkedéseket kellett hozni, amelyek elősegíthetik ezt. Novák Katalin közölte, hogy „vissza kell adni a gyermekvállalás társadalmi megbecsültségét, el kellett érni, hogy ne azok járjanak jól anyagilag, akik nem vállalnak gyermeket”. Mindezt többek között adókedvezményekkel, hitelek csökkentésével, otthonteremtési támogatással, a bölcsődei hálózat kiépítésével segíti Magyarország. 

Novák Katalin kiemelte, hogy Magyarország a GDP több mint 6 százalékát fordítja a családok támogatására. “Brazília a futballban világbajnok, mi a családok támogatásában vagyunk világbajnokok” – mondta a köztársasági elnök, majd hozzátette: Szeretnék divattá tenni a gyermekvállalást!