Ugrás a tartalomra

Novák Katalin Ausztrália főkormányzójával, David Hurley-vel tárgyalt

A gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről és az illegális migrációval szembeni fellépésről is tárgyalt Novák Katalin köztársasági elnök és David Hurley, Ausztrália főkormányzója pénteken Sydney-ben. 

Novák Katalin a találkozó kezdetén megköszönte a főkormányzónak, hogy Ausztrália második otthont biztosított a magyar embereknek, akik megtarthatták nemzeti identitásukat, nem kellett lemondaniuk hagyományaikról. 

Ragaszkodhattak gyökereikhez és ápolhatták magyarságukat, miközben ausztrálokká is váltak - hangsúlyozta a köztársasági elnök, kiemelve: a magyar diaszpóra arra is jó példa, hogyan lehet hozzájárulni egy befogadó ország gazdasági fejlődéséhez. 

Nemrég ünnepeltük a Magyarország és Ausztrália közötti diplomáciai kapcsolatok 50. évfordulóját, ez az egyik apropója annak, hogy Novák Katalin köztársasági elnök Ausztráliába látogatott - hangsúlyozta Farkas Vajk, a Sándor-palota kommunikációs igazgatója a közmédiának a találkozó helyszínén. 

Kiemelte: amellett, hogy a köztársasági elnök ausztráliai útján a nagyszámú magyar közösséggel találkozik, a két ország közötti kapcsolatok erősítésén is dolgozik. Ennek az egyik legfontosabb eseménye a találkozó Ausztrália főkormányzójával. 

A megbeszélésen a két ország közötti legfontosabb ügyeket tekintették át, szó esett a gazdasági és felsőoktatási kapcsolatok fejlesztéséről, a családpolitikáról, valamint az illegális migrációval szembeni fellépésről, amelyben nagyon hasonló a két ország álláspontja - tette hozzá. A magyar-ausztrál kapcsolatokon túl az ukrán, valamint az izraeli helyzet is a megbeszélés témái voltak. 

A köztársasági elnök pénteken megbeszélést folytatott Margaret Beazley Új-Dél-Wales-i kormányzóval is, korábban pedig olyan gazdasági szereplőkkel tárgyalt, mint Gina Rinehart, Ausztrália legsikeresebb üzletasszonya, vagy Nick Greiner üzletember-politikus, Új-Dél-Wales magyar származású korábbi miniszterelnöke.