Ugrás a tartalomra

Novák Katalin amerikai politikusokkal és közéleti szereplőkkel találkozott

Novák Katalin köztársasági elnök az egyesült államokbeli látogatása során több politikussal és közéleti szereplővel találkozott. Köztük volt a második legnagyobb területű és második legnépesebb amerikai állam, Texas kormányzója, Greg Abbott, akivel Austinban folytatott megbeszéléseket a magyar államfő. 

Texas az amerikai gazdaság motorja, ezért a gazdasági és energetikai együttműködésekre kiemelt figyelmet fordítottak a felek az egyeztetésen. A texasi kormányzó kiemelte, hogy nyitottak a különböző gazdasági együttműködésekre és a közös munkára, amely érinti az autó- és űripar területét. A kétoldalú megbeszélésen szó esett arról is, hogy Texas fejlett kőolaj- és gázipara milyen módokon segítheti Magyarország energiaigényének kiszolgálását.

Novák Katalin szerint Texas nemcsak a gazdasági szempontból fontos partner, hanem azért is, mert ugyanazokért az értékekért áll ki, mint Magyarország, vagyis védik a családot, a hagyományos családi értékeket, a szülők neveléshez való jogát, és Greg Abbott személyesen is osztja az V. Budapesti Demográfiai Csúcs jelszavát is: „A család a biztonság záloga”. 

Novák Katalin a texasi hivatalos látogatása során találkozott több magyar származású amerikai közéleti szereplővel, köztük George Friedman geopolitikai szakértővel, a Stratfor hírszerzési és stratégiai témákkal foglalkozó kiadó alapítójával, valamint Steve F. Udvar-Házy üzletemberrel, befektetővel, az Air Lease Corporation légiközlekedési vállalat ügyvezető elnökével.