Ugrás a tartalomra

Miloš Zeman cseh államfő meghívására Prágába látogatott Novák Katalin

A Cseh Köztársaság elnökének, Miloš Zemannak a meghívására érkezett a cseh fővárosba Novák Katalin köztársasági elnök 2022. június 07-én.

A kétoldalú baráti találkozón az államfők megvitatták a jelenlegi konfliktusokkal teli időszak legégetőbb tennivalóit. Egyetértettek abban, hogy a legfontosabb az őszinte, világos beszéd, a szilárd erkölcsi tartás. 

Határozottan elítélték az Ukrajna elleni orosz agressziót. Kiemelték: figyelni kell arra, hogy az Oroszország ellen hozott szankciók ne azoknak fájjanak jobban, akik a béke pártján állnak. 

Mindkét köztársasági elnök fontosnak tartotta, hogy nemcsak megőrizni, hanem erősíteni is kell a Visegrádi Négyek együttműködését.

Novák Katalin másnap, június 8-án Petr Fiala cseh miniszterelnökkel találkozott. A két politikus egyetértett abban, hogy az orosz-ukrán háborúnak mielőbb véget kell vetni. Hozzátették, hogy országaiknak a lehetőségekhez mérten segíteniük kell a menekülteket. 

Novák Katalin elmondta, Magyarország számít Prága támogatására annak eléréséhez, hogy az országnak járó uniós  támogatásokat megkapja.