Ugrás a tartalomra

Magyarország a világban

Magyarország a világban

Magyarország az euroatlanti integráció tagjaként elkötelezett a nemzetközi béke és biztonság mellett.

Magyarország, több mint ezer éve Európa szívében, a nemzetközi közösség aktív és konstruktív szereplője. Történelmi, vallási és kulturális gyökereink a nyugati keresztény civilizációhoz kötnek minket, az ezeréves magyar államiság egyidős a magyarok ezeréves keresztény hitével. Egyedi történelmi örökségünk, hogy többmillió honfitársunk, a magyarok csaknem harmada az államhatárainkon túl él, mindenkori felelősségünk ezen közösségek jólétének elősegítése, támogatása.

1999 óta a NATO, 2004 óta pedig az Európai Unió teljes jogú, felelősségteljes tagjaként lépünk fel a nemzetközi szintéren. Az integráció részeként az ország bővülő lehetőségeivel teljes mértékben élni kíván, viszont a szövetségi tagságból adódó kötelezettségeit is mindig maradéktalanul teljesíti. Célunk az európai integráció bővítése, elsősorban a Nyugat-Balkán felé, de az aktuális kihívások okán Ukrajna tekintetében is bővítéspárti álláspontra helyezkedik Magyarország, hiszen a régió stabilitása nélkül nem létezik hosszútávú európai béke.

Napjaink legjelentősebb kihívása a keleti szomszédunkban, Ukrajnában jelentkező orosz agresszió. Ebben a válságok által gyötört időszakban a magyar emberek minden korábbinál jobban vágynak a békére. Teljes szívvel a béke pártján állok, minden rendelkezésre álló eszközzel a békét és az emberiességet kívánom szolgálni. 

A hivatali megbízatásom alatt egy olyan Magyarországot szeretnék képviselni, amely kifejezetten jó kapcsolatokat ápol a közvetlen szomszédaival és a regionális partnereivel. Különösen napjainkban még inkább felértékelődtek a közép-európai regionális szervezetek, együttműködési formák, mint a Visegrádi Négyek, a Bukaresti Kilencek és a Három Tenger kezdeményezés, mely közösségekben Magyarország aktív tagként folytatja tevékenységét. Jómagam külön hangsúlyt fektetek a frankofónia és frankofón kultúra magyarországi megismertetésére és népszerűsítésére.

Ezeréves keresztény nemzetként felelősséget érzünk és szolidaritást vállalunk a világ különböző táján üldözött keresztényekkel. Magyarország a keresztény államalapítás óta a kereszténységen alapuló európai civilizáció egyik védőbástyája volt. A magyar történelmet végigkíséri Európa és a kereszténység védelmezésének feladata, mindezt nyíltan vállalom, és vállalja Magyarország napjainkban is.