Ugrás a tartalomra

Látogatás Győr-Moson-Sopron megyébe – Győr – Lipót – Mosonmagyaróvár

Novák Katalin köztársasági elnök a mosonmagyaróváriak meghívására az ország megyéi közül elsőként Győr-Moson-Sopron megyébe látogatott. Többek között azért, hogy közösen emlékezzen az ’56-os sortűz áldozataira a helyiekkel, továbbá, hogy találkozzon a megyében élő és dolgozó emberekkel. 

Vidékjárása első állomásán, Győrben Horváth Péterrel, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével találkozott, aki egyben a városi Révai Miklós Gimnázium igazgatója is. A köztársasági elnök közölte, megbeszélésükön egyetértettek abban, hogy „mielőbb megnyugtató megoldásra van szükség a tanárok anyagi biztonsága érdekében”. Novák Katalin hozzátette: háromgyermekes édesanyaként és elnökként is meggyőződése, hogy „motivált, megbecsült, magas szinten teljesítő pedagógusok kellenek gyerekeink biztos jövőjéhez”.

Az államfő Győr-Moson-Sopron megyében nemcsak a megyeszékhelyre, hanem Lipótra és Mosonmagyaróvárra is ellátogatott. A Szigetközben fekvő Lipóton találkozott a település polgármesterével, Tóth Péterrel, aki egyben a Lipóti Pékség Kft. alapítója és tulajdonosa is. Tóth Péter elmesélte Novák Katalinnak, hogy miként hozta létre a céget és milyen fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt időszakban. Az államfő bejárta az üzemet is, ahol a pékség Nyugat-Dunántúlra szánt termékeit készítik. Az államfő szerint „igazi sikertörténet és valódi magyar márka a Lipóti”, hiszen több mint 1000 embernek ad munkát szerte az országban. 

A látogatást követően átsétáltak a szigetközi településen a Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Bencés Általános Iskolához. Útközben Novák Katalin helyiekkel is találkozott. Az iskolánál Sárai-Szabó Tamás Kelemen perjel, bencés szerzetes fogadta, majd a szünetben Novák Katalin rövid ideig játszott és beszélgetett a gyermekekkel az iskola udvarán. Az iskola hetedikes tanulói egy osztályfőnöki óra részeként angol nyelven, kötetlenül beszélgettek az államfővel.
 
Mosonmagyaróváron Novák Katalin felkereste a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér karát, ahol megismerhette a mosonmagyaróvári felsőfokú képzés történetét.
 
Az államfő részt vett az 1956-os mosonmagyaróvári sortűz emlékére szervezett kegyeleti megemlékezésen. 1956. október 26-án a városi határőrlaktanya előtt a forradalmat éltető békés tüntetőkre leadott sortűznek több mint 80 halálos áldozata volt. A mészárlás egyik szemtanújával és túlélőjével, Gábor Józsefnével együtt koszorúzta meg a Golgota emlékművet. Novák Katalin a csendes megemlékezésen a résztvevőkkel közösen gyertyát gyújtott az áldozatok emlékére.

A látogatás zárásaként Novák Katalin a megye egyházi, felsőoktatási, kulturális, egészségügyi, politikai vezetőivel találkozott.