Ugrás a tartalomra

Látogatás az ontarioi magyar diaszpóránál – Toronto

A magyarokat szeretik és elismerik Kanada Ontario tartományában, az itteni magyar közösség pedig ugyanúgy számíthat Magyarországra, mint Kanadára – jelentette ki a Novák Katalin köztársasági elnök Torontóban, ahol látogatása során részt vett a Magyar Örökség Hónap záró gálaeseményén. 

A köztársasági elnök köszönetet mondott Ontario tartományi kormányának és törvényhozásának azért, mert a kormányzó Ontariói Progresszív Konzervatív Párt kezdeményezésére törvénybe iktatta, hogy minden év októberét a Magyar Örökség Hónapjává nyilvánítja. Novák Katalin az ünnepségen a Magyar Érdemrend kitüntetést adta át az 56-os szülők gyermekeként született Radványi László professzornak, az Ontario Rákkutató Intézet elnökének és Michael Tibollónak, az Ontario tartományi kormány tagjának, aki egyik kezdeményezője volt a Magyar Örökség Hónap törvénybe foglalásának.

Az államfő beszédében kiemelte, egyszerre lehetséges 100 százalékban magyarként és 100 százalékban kanadaiként élni. Hozzátette, hogy 100 százalékban tartja magát a Magyarországon élő magyarok elnökének, és egyben a kanadai magyarok elnökének is. Biztosította hallgatóságát arról, hogy miként az ontariói magyarok számíthatnak a tartományra és Kanadára, ugyanúgy számíthatnak Magyarországra és államfőjére is. Elmondta, elnöki időszakának kezdetén elkötelezte magát, azért dolgozik majd, hogy a magyarokat jobban értsék és elismerjék a világban, illetve utazásai során a nemzetközi partnereinek is szeretne egy valósághűbb képet adni Magyarországról. 

Novák Katalin közölte, október különleges hónap a magyarok számára, a „szabadság hónapja”, amikor nagyszerű magyarok tetteit ünneplik, akik elnyerték a világ elismerését az 1956-os októberi forradalmukkal és szabadságharcukkal. 

A kanadai út során a köztársasági elnök részt vett az Első Magyar Református Egyház új templomának és közösségi központjának megnyitóján. Köszöntőjében köldökzsinórhoz hasonlította a határon túl élő magyarok és az anyaország kapcsolatát, amely „lelki, szellemi és kulturális” értelemben fűzi őket egymáshoz. Ez a fajta köldökzsinór – amely akkor is megmarad, ha fizikai értelemben a közösségek távol kerülnek egymástól – táplál, életet ad, és "végérvényesen összeköt bennünket, szétszakíthatatlan módon" – fogalmazott az államfő. Kiemelte a nevében is így létező Köldökzsinór programot, amelynek lehetőségével már több mint 43 ezer, határon kívül született gyermek szülei éltek. 

Novák Katalin kifejtette, Magyarország feladata a felelősségvállalás, a diaszpórában élő magyaroké pedig magyarságuk és anyanyelvük megőrzése. Köszönetet mondott a kanadai magyaroknak azért, mert úgy élnek, hogy arra az anyaország és az az állam is büszke lehet, amelyben laknak. A diaszpóraközponthoz kapcsolódó templomot Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke szentelte fel a reformáció emléknapját megelőzően. A Missziós Központ és a templom kialakítását a magyar állam támogatta.

A köztársasági elnök látogatást tett Ontario miniszterelnökénél, Doug Fordnál is. A tartományi parlamentben tartott eseményen részt vett Michael Tibollo mentális egészségért felelős miniszter, a magyar származású pénzügyminiszter, Peter Bethlenfalvy, valamint Kinga Surma infrastruktúráért felelős miniszter. Novák Katalin emellett beszélgetést folytatott Ontario tartomány gazdaságfejlesztési miniszterével, Vic Fedelivel az alacsony adók politikájának pozitív gazdasági hatásairól. 

Novák Katalin torontói útja során neves magyar, illetve magyar származású és külföldi személyekkel is találkozott. Többek között Karikó Katalin biokémikussal, aki csütörtökön megkapta Kanada egyik legrangosabb orvosbiológiai kitüntetését a Gairdner-díjat, illetve Kókai Tibor építésszel és Jordan Peterson klinikai pszichológussal, közéleti gondolkodóval.