Ugrás a tartalomra

Közvetítés és békefenntartás a Nyugat-Balkánon – Novák Katalin Koszovóban – Pristina – Novo Selo

A köztársasági elnök elsősorban azért utazott Koszovóba, hogy meglátogassa a KFOR misszióban szolgáló magyar katonákat. Előtte azonban Vjosa Osmani koszovói köztársasági elnökkel is találkozott Pristinában.

Az egyeztetést követő közös sajtótájékoztatón Novák Katalin kijelentette: „Magyarország közvetítő szerepet tölt be a Nyugat-Balkán és az Európai Unió között.” Kiemelte: Európa békéjéhez, stabilitásához szükséges, hogy a Nyugat-Balkánon béke és biztonság legyen, ehhez járul hozzá a KFOR-haderő.

A magyar államfő szerint Magyarország határozott és elkötelezett a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációjának támogatásában és ebbe beletartozik Koszovó európai integrációja is. Novák Katalin úgy vélte, látható most egy esély, „amit szeretnénk megragadni, hogy a mostani időszak felgyorsíthatja a már várakozó országoknak az integrációt”. Hangsúlyozta, hogy a koszovói vízummentességet Magyarország a kezdetektől támogatta. 

Vjosa Osmani koszovói elnök emlékeztetett, hogy Magyarország számos területen támogatta országát, beleértve a pandémia időszakát is. Kitért arra is, hogy Magyarország óriási támogatást biztosított a koszovói diákok számára azzal, hogy mintegy 300 hallgató vehetett részt a Stipendium-ösztöndíj programban. Vjosa Osmani közölte: „Itt az ideje, hogy szintet lépjen Koszovó kapcsolata az Európai Unióval” – majd hozzátette: „Ebben az évben Koszovó jelentkezni fog a tagjelölti státuszra és számítanak Magyarország hathatós és folyamatos támogatására.”

Koszovói látogatásának kapcsán Novák Katalin elmondta: Magyarországon a köztársasági elnök a Magyar Honvédség főparancsnoka, és ebben a minőségben hagyomány, hogy meglátogatja a külföldön szolgálatot teljesítő katonákat. A magyar államfő ennek a hagyománynak tett eleget, amikor a koszovói KFOR-misszióban meglátogatta a szolgálatot teljesítő ötszáz magyar katonát. 

A Novo Seló-i katonai táborban tartott állománygyűlésén Novák Katalin kiemelte, hogy a magyarok köszönetét hozta el a Koszovóban szolgáló katonáknak. „A magyar emberek büszkék a magyar katonák helytállására, elismeréssel szólnak a szolgálatukról” – és hangsúlyozta „külön büszkeség, hogy Kajári Ferenc vezérőrnagy személyében magyar parancsnoka van a nemzetközi egységnek.”

A köztársasági elnök emlékeztetett arra, hogy Ukrajnában háború dúl, amit Európa minden országa szeretett volna elkerülni. Magyarország a béke oldalán áll – jelentette ki Novák Katalin, kiemelve, hogy a nyugat-balkáni térség stabilitásának megbillenése hatással lehet Európára is. Az államfő szerint nemcsak a háború megvívása nehéz, hanem a béke megteremtése és megőrzése is. Elismeréssel szólt a katonák erejéről, amely szükséges ahhoz, hogy meg tudják védeni hazájukat és a békét. 

Novák Katalin feleségként és anyaként is szólt a katonákhoz: átérzi, hogy milyen nehéz lehet távol lenni a családtól, egyben a családoknak is megköszönte az ezzel járó áldozatot.

Koszovói látogatására az államfőt elkísérte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz, a magyar honvédség vezetője is, akikkel közösen beszélgettek, vacsoráztak, csocsóztak a katonákkal, majd másnap részt vettek a reggeli futáson és testedzésen.