Ugrás a tartalomra

Dr. Sulyok Tamás a mongóliai Állami Nagy Hurál elnökét fogadta

Sulyok Tamás köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadta szerdán Gombodzsavín Zandanshatart, a mongóliai Állami Nagy Hurál elnökét. 

A magyar államfő kiemelte, hogy mindkét ország a békés egymás mellett élésben érdekelt és a blokkosodás helyett a konnektivitásra kell építeni  a gazdasági és politikai stratégiánkat. A felek megbeszélést folytattak a két ország közötti mezőgazdasági, kereskedelmi kapcsolatokról, továbbá megvitatták az aktuális oktatási, kulturális és idegenforgalmi kérdéseket. Magyarország szimpátiával követi Mongólia fejlődését és a magyar vállalkozások készek hozzájárulni a mongóliai reformok sikeréhez, főként mezőgazdaság és vízgazdálkodás területén, ahol nemzetközileg is elismert tudással és tapasztalattal rendelkeznek. 

Magyarország és Mongólia barátsága és kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolata a régmúltban gyökerezik. Magyarország továbbra is a híd szerepét tölti be Ázsia és Európa között. Ennek okán, többek között szó esett a tavaly aláírt 2024-2026-os évekre szóló Stipendium Hungaricum-megállapodásról, amelynek keretében Mongólia részére évente 200 ösztöndíjas helyet ajánl fel Magyarország, míg Mongólia 10 magyar hallgató számára biztosít ösztöndíjat. A kiváló oktatási és kulturális kapcsolatainkat erősíti az ELTE-n és a Mongol Nemzeti Egyetemen működő mongol, illetve magyar nyelvi oktatás. Továbbá örömteli, hogy a testvérvárosi megállapodásokon keresztül a magyar és mongol települések közvetlenül is bővíthetik kapcsolataikat. 

Mongóliával 1950-ben létesített diplomáciai kapcsolatokat Magyarország. A budapesti mongol nagykövetség 1957-ben nyílt meg, az ulánbátori külképviseletet pedig 2015-ben nyitották újra. Az EU-tagországok közül hazánkon kívül hat tagállamnak (Bulgária, Csehország, Franciaország, Lengyelország, Olaszország és Németország) van állandó képviselete Mongóliában.