Ugrás a tartalomra
címer

Az emberek a családra és a gyermekvállalásra szavaznak

Az emberek a családra és a gyermekvállalásra szavaznak. Ez derült ki abból a 10 kérdésből álló sorozatból, amelyet Novák Katalin indított saját X oldalán, „Keddek az emberiségért” (Humanity Tuesdays) elnevezéssel, és amelyhez Elon Musk is csatlakozott.

„A gyermekvállalás menti meg a világot!” – ¬ez volt a mottója Novák Katalin köztársasági elnök és Elon Musk, az X közösségi oldal tulajdonosa 2023. szeptember 23-i austini találkozójának. Az államfő több alkalommal, így az ENSZ Közgyűlésén és az V. Budapesti Demográfiai Csúcson is arra szólított fel, hogy tegyünk közösen a „demográfiai jégkorszak” leküzdéséért. Az államfő az ENSZ-ben, tavalyi felszólalásában arra hívta fel a világ vezetőinek figyelmét, hogy „ha a gyermektelenség válik általánossá, szeretett és biztonságosnak hitt világunk szertefoszlik.(…) Mi értelme vigyáznunk a Földre, ha nincsenek gyerekeink, unokáink, akiknek továbbadhatjuk.” Novák Katalin többször elmondta, hogy a családok megerősítése és támogatása a demográfiai problémák megoldásának kulcsa, és abban kell segíteni a szülőket, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek. Ebben Magyarország világszinten is élen jár, és ebben megerősítést nyújt az emberek válasza is, amelyet a feltett tíz kérdésre adtak.

Novák Katalin és Elon Musk szeptemberi találkozójának a demográfia volt az egyik kulcstémája. A Tesla és a SpaceX tulajdonosa az egyik legfenyegetőbb problémának tartja a Nyugat demográfiai válságát, ezért a témában szövetségesként tekintenek egymásra Magyarország köztársasági elnökével. A találkozót követően Novák Katalin saját X oldalán 10 héten keresztül minden kedden egy a családdal és a demográfiával kapcsolatos kérdést tett fel, azzal a céllal, hogy felhívja a világ közvéleményének figyelmét a problémára. A kezdeményezéshez csatlakozott Elon Musk is. 

A legnépszerűbb kérdésre, amely 42 millió emberhez ért el, a válaszadók 62%-a úgy felelt, hogy a gyermeket nevelőket nem érheti gazdasági hátrány. A válaszadók döntő többsége, 70,7% szeretne családot alapítani, 87% szerint családbarát munkahelyekre van szükség, 86% pedig egyetért Novák Katalin egyik legtöbbet hangoztatott követelésével, miszerint támogatni kell a nőket abban, hogy a családalapítást és a karriert egyszerre választhassák. Figyelmet érdemel, hogy a válaszadók 59%-a három vagy több gyermeket szeretne. Ebből is látszik, hogy sokan több gyermekre vágynak, mint ahány megszületik.

Novák Katalin köztársasági elnök a dubaji klímacsúcson (COP28) kijelentette: „Nem a túlnépesedés a probléma. A család nem az oka, hanem megoldása az éghajlati válságnak”. Az X-en a válaszolók 86,2%-a egyetért ezzel az állítással.

A „Keddek az emberiségért” (Humanity Tuesdays) tanulsága is az, hogy az emberek a családra és a gyermekvállalásra szavaznak, ezért ebben támogatni kell őket.