Ugrás a tartalomra

Határlátogatás - Debrecen, Fehérgyarmat

Novák Katalin köztársasági elnök a Magyar Honvédség főparancsnokaként meglátogatta az ország legérzékenyebb az Ukrajnával határos északkeleti határszakaszát, és az ott állomásozó, a Keleti Pajzs 2022 feladatban részt vevő katonai egységeket. 

Az államfő meggyőződött a katonák felkészültségéről és a magyar haderőfejlesztés kézzelfogható eredményeiről. Az egységek katonáinak többsége Magyarország legnagyobb szárazföldi alakulatának, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjának állományában szolgál.

A határlátogatásra Novák Katalint elkísérte a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium növendéke, a katonacsaládból származó, kiváló tanulmányi eredménnyel végző Kiss Péter Roland honvéd kadét. A fiatal katona elmondta, hogy vadászpilótaként képzeli el a jövőjét. 

A látogatás során az államfőnek lehetősége nyílt a nagy múltra visszatekintő debreceni Kossuth Laktanya megtekintésére is, ahol a következőket mondta a felsorakozott katonák előtt: 
„Mi, az ország vezetői azon dolgozunk, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborúból. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a háború a határainkon kívül maradjon, és megőrizhessük a békét. Köszönöm, hogy itt vannak, azt köszönöm, hogy biztosítják az itt élőknek és minden magyar embernek azt a biztonságérzetet, ami annak köszönhető, hogy látják, tudják, hogy önökre számíthatunk.” 

Ezt követően a köztársasági elnök látogatást tett Fehérgyarmaton, a Keleti Pajzs 2022 feladat egy ott letelepült századánál.