Ugrás a tartalomra

Bukaresti Kilencek csúcstalálkozó

Klaus Iohannis román és Andrzej Duda lengyel elnökök meghívására Novák Katalin köztársasági elnök részt vett a B9, azaz a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozóján, amelyen a részt vevő országok közös nyilatkozatban ítélték el az Ukrajna elleni orosz agressziót. 
 
A B9 – azaz a négy visegrádi ország, a három balti állam, valamint Románia és Bulgária – közötti konzultációt még 2015-ben Lengyelország és Románia kezdeményezte azzal a céllal, hogy a közép-európai régióban lévő NATO-tagállamok egységes képviseletet kapjanak a szövetségben.

A 2022. június 10-i államfői csúcs fő témája a háború volt. A magyar államfő kijelentette, Magyarország számára a biztonság és a béke az első! 

Novák Katalin kiemelte: a Bukaresti Kilencek által elfogadott nyilatkozat világosan és egyértelműen tükrözi azt az álláspontot, amelyet beiktatási beszédében május 14-én tíz pontban megfogalmazott. 
„Határozottan elítéljük Oroszország Ukrajna elleni indokolatlan agresszióját, amely hatalmas emberi szenvedést és pusztítást okozva döntötte romba Európa békéjét. Gyászoljuk a tragikus emberáldozatokat. Megerősítettük elkötelezettségünket Ukrajna szuverenitása és demokratikus működése mellett. Ez azt is jelenti, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség jogainak teljes körű biztosítása az ukrán állam mindenkori kötelezettsége”. 

A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy a háború miatt éppen azokban a térségekben kerülhet veszélybe a biztonságos élelmiszerellátás, ahol most is nehezek az életkörülmények, így a migráció további növekedésére lehet számítani. Novák Katalin hozzátette: a magyarországi haderőfejlesztés gyors ütemben halad. „Vállalásainkat teljesítjük, és nem állunk meg: az országunk, a térségünk és szövetségeseink biztonsága mindennél előbbre való”.

A bukaresti csúcstalálkozót követően Novák Katalin négyszemközti találkozón egyeztetett Klaus Iohannis román elnökkel. A magyar államfő célja, hogy az ország modern és pragmatikus kapcsolatban maradjon Romániával, és hogy az erdélyi magyarok a szülőföldjükön tudjanak élni és boldogulni.