Ugrás a tartalomra

A visegrádi együttműködés él és virul – Novák Katalin a V4 államfői találkozón Prágában

A visegrádi együttműködés él és virul, és még hosszú jövő áll előtte – mondta a köztársasági elnök a visegrádi államfők prágai csúcstalálkozóját követő szerdai sajtótájékoztatón. 

Novák Katalin kijelentette, majdnem 700 éve létezik a visegrádi országok közötti együttműködés, Csehországnak, Lengyelországnak, Magyarországnak és Szlovákiának pedig továbbra is szándékában áll ezt fenntartani, és tartalommal megtölteni. 

A tanácskozáson kiemelt téma volt a biztonság kérdése, amellyel kapcsolatban az államfő úgy fogalmazott, hogy a visegrádi országok négyese "biztonságos szigetet alkot Európa szívében", erre "kincsként" tekintenek, ezt szeretnék hosszú távon is megőrizni. 

Kiemelten fontosnak tartják továbbá az Európai Unió és a schengeni határok védelmét, a hatékony fellépést az illegális tömeges migrációval szemben, és a terrorista akciók elleni védekezést – emelte ki Novák Katalin. 

A köztársasági elnök az ukrajnai háborúval kapcsolatban közölte, egyöntetű álláspontjuk, hogy Oroszország nem nyerheti meg a háborút, Ukrajna mellett állnak, és a visegrádi országok ki-ki a maga módján igyekszik segíteni, hogy Ukrajna eredményesen védhesse meg nemzetét és országát. 

Ugyanakkor felhívta a figyelmet a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetére, ami nem képezheti alku tárgyát, és kérte kollégáit, hogy figyeljenek kiemelten oda erre a témára. 

Izrael "brutális terrorista megtámadásáról" azt mondta, a V4 államfőkkel egyetértettek abban, hogy meg kell előzni a konfliktus eszkalálódását, és minimalizálni kell a civil áldozatok számát. Ismét felszólította a Hamász palesztin iszlamista szervezetet, hogy engedje szabadon a túszokat, külön kiemelve a magyar túszokat, valamint üdvözölte a lehetséges megállapodást a fegyverszünetről és a túszok szabadon engedéséről. 

Novák Katalin hangsúlyozta, hogy Magyarország egyértelműen kiáll a zsidó közösség tagjainak biztonsága mellett, és ezt a jövőben is garantálja. Az államfő beszámolója szerint megvitatták azt is, hogyan lehetne gyorsítani az országok közötti közlekedést, elérni az orosz energiahordozóktól való függetlenséget és a zöld energiára való átállást. Az utóbbival kapcsolatban a résztvevők egyetértéséről számolt be Novák Katalin: "az atomenergiát tiszta energiaforrásként kell megőrizni", és a jövőben is támaszkodniuk kell rá. 

Európa versenyképességének megőrzésével összefüggésben a demográfia ügyét említette, véleménye szerint, ha ugyanis nem tudnak változtatni a negatív demográfiai trendeken, akkor kicsi az esély Európa versenyképességének megtartására vagy növelésére. Meg kell érteni, miért nem születik elég gyerek, és segíteni kell, hogy a fiatalok akkor és annyi gyereket vállalhassanak, amennyit szeretnének – emelte ki az államfő. 

Novák Katalin bejelentette, hogy javaslatot tett a visegrádi alap összegének növelésére, amely jelenleg évente tízmillió eurós forrással rendelkezik.  

A magyar köztársasági elnök az összeg duplájára emelését szorgalmazta, mert – megfogalmazása szerint – így nagyobb lehetőség lenne támogatni azokat a kezdeményezéseket, amelyek erősítik az országok közötti együttműködéseket, valamint segítené a kitekintést a visegrádi régión kívülre, és más országokat is tudnának támogatni. Az államfő megemlítette azt is, hogy jövőre Magyarország tölti be az unió soros elnökségét, Lengyelország pedig a V4-es együttműködés elnöke lesz, reményei szerint a két ország "komoly szövetségese" lehet majd egymásnak ezen időszak alatt. 

Az uniós források visszatartására vonatkozó kérdésre azt mondta, "aggályosnak" tartaná, ha kiderülne, hogy az EU-s források megítélése pusztán politikai kérdés, és csak azon múlik, tetszik-e az adott ország kormánya Brüsszelnek. 

Bízik benne, hogy nem igazolódik az a feltételezés, hogy kizárólag politikai természetű döntésről van szó – fogalmazott. Kiemelte, hogy Magyarország teljesítette azokat a feltételeket, amelyeket az Európai Bizottság meghatározott, ennek ellenére mégsem kapta meg a jogosan járó összegeket. Véleménye szerint ez "aláássa az Európai Unióba vetett polgári bizalmat" nemcsak Magyarországon, hanem számos más uniós tagállamban is. 

Arra a kérdésre, hogy mekkora az orosz fenyegetés Európára nézve, röviden annyit válaszolt, "az elmúlt két év egyértelmű üzenet Oroszországnak: ne húzzon ujjat a NATO-val!"