Ugrás a tartalomra

Tehetséges fiatalok

Tehetséges fiatalok

Magyarország a tehetségek országa, hazánk jövője a fiatal tehetségekben rejlik.

„Büszkék vagyunk a magyar emberek nagyszerű szellemi alkotásaira. (..) Hisszük, hogy gyermekeink és unokáink tehetségükkel, kitartásukkal és lelki erejükkel ismét naggyá teszik Magyarországot. (..) Büszkék vagyunk arra, hogy népünk évszázadokon át tehetségével, szorgalmával gyarapította (Európa) közös értékeit.” 

Ezek a gondolatok Magyarország Alaptörvényében olvashatók. Nekünk magyaroknak nincsenek jelentős természeti erőforrásaink, ásványkincseink, nem mossák tengerek határainkat, a XX. század viharos időszakaiban lakosságunk, területünk és ipari kapacitásaink, gazdasági erőforrásaink jelentős részét elveszítettük. 

Ezért nekünk az eredményekért, a lehetőségekért, a jobb életért kétszer olyan keményen kellett és kell megdolgoznunk. 

Magyarország 13 Nobel-díjas tudóst adott a világnak, az olimpiai örökranglistán hazánk a legjobb tíz között szerepel, a megszerzett aranyérmek rangsorában pedig az előkelő nyolcadik helyet foglaljuk el. A világ minden táján ismerősen cseng Szent-Györgyi Albert, Neumann János, vagy Puskás Ferenc neve, nem beszélve az olyan hungarikumokról, mint a Rubik-kocka, vagy a Zsolnay porcelán. A Magyarországra látogató külföldiek magukkal viszik a dobostorta semmihez nem hasonlító roppanós karamelljének édes-keserű, vagy éppen a szegedi halászlé füstösen kellemes ízét. 

Vajon mi lehet a siker titka? 

A magyarok válasza a szorgalom, a kemény munka, a bátorság, de ami igazán közös eredményeinkben, az nem más, mint a tehetség. 

Legfontosabb erőforrásaink a tehetséges fiatalok, hazánk jövője a tehetségekben rejlik. Közös nemzeti ügyünk a tehetségek felfedezése, gondozása, és a képességeik kibontakoztatása. A fiatalokat az első pillanattól kezdve támogatnunk kell abban, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki tehetségükből. 

Az elmúlt évtizedben Magyarország jelentős lépéseket tett egy tehetségbarát ország megteremtése felé. A Nemzeti Tehetség Program révén évente 300-350 ezer fiatal részesül támogatásban, egyre többen ajánlják fel adójuk 1%-át a tehetségek segítésére, és a tehetséggondozásban résztvevő szakemberek is elismerésben részesülnek. A legkiemelkedőbb képességekkel rendelkező diákok számára elérhető a Stipendium Peregrinum ösztöndíj-program, amellyel a világ legnevesebb egyetemein szerezhetnek diplomát a magyar fiatalok.   

A magyar tehetségek köztünk élnek, határon innen és túl. Magyarország köztársasági elnökeként szeretném a reflektorfényt rájuk irányítani.