Ugrás a tartalomra

Szent István király ünnepe Kárpátalján

Novák Katalin köztársasági elnök a kárpátaljai magyarokkal együtt a beregszászi a római katolikus templomban emlékezett Szent István királyra. Az ökumenikus istentiszteleten megáldották és megszentelték azt a kenyeret, amelyet az államfő személyesen sütött a nemzeti ünnep alkalmából.

A köztársasági elnök örömét fejezte ki, hogy kilenc hónap után ismét Kárpátaljára látogathatott, és együtt ünnepelhette a beregszásziakkal Szent István királyt. 

Novák Katalin templomi beszédében kiemelte, hogy 15 millió magyar erejét hozta el, majd megköszönte a kitartást mindazoknak, akik építik és vezetik a helyi a közösségeket és segítik a megmaradásukat. A köztársasági elnök felszólította a jelenlévőket, hogy „merítsenek erőt közös ezeréves történelmünkből, a közösség tagjaiból, közös keresztény hitünkből”.

A köztársasági elnök reményét fejezte ki, hogy "lesz közös jövőnk, akkor is, hogyha most még nem látjuk az ahhoz vezető utat". 

Novák Katalin a templomot megtöltő hívekkel együtt imádkozott a békéért, majd ezt követően megkoszorúzta Szent István király mellszobrát.  

Találkozott kárpátaljai magyar politikai, egyházi és oktatási szervezetek vezetőivel, egy, a háborúban elhunyt katona édesanyjával, és helyi nagycsaládosokkal. A köztársasági elnök - megfogalmazása szerint - a másnapi kijevi tárgyalásain el fogja mondani: "számítunk arra, hogy a magyarok úgy élhetnek Kárpátalján, ahogy ez hozzájuk és Európához méltó".