Ugrás a tartalomra

Nyitott napok a Sándor-palotában - 2022. szeptember 17-18.

A Kulturális Örökség Napjai programsorozat keretében a Sándor-palota ismét megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt.

A látogatók megtudhatták, hogy a Sándor-palota egy ferences kolostor, illetve egy későbbi kaszárnya alapjaira épült. A korabeli vélekedésekkel ellentétben a palota építésénél ezeket nem rombolták le teljesen, hanem be-, illetve ráépítették az új, elegánsan finom, mégis puritán épületet.

A kapubejáratok burkolatai eredetileg fakockával voltak borítva, hogy a vasalt kerekű hintók és a vaspatkójú lovak zaja ne verje fel álmukból a palota lakóit. Mára ezeket - a korábbival azonos osztású - porfír kockakőburkolat helyettesíti.

A főlépcső szimmetrikus párját az ún. Kerek szalon alkotja. A kerek térhez tudatosan komponált berendezés egyik érdekessége Engel József falifülkékben látható márványszoborpárja. Az Angliában és Itáliában tanult szobrász A tőrbe csalt vadásznő című allegorikus mitológiai történetbe ágyazta a leányból nővé válás eseményét.

Az ún. Vörös szalon két szempontból is érdekes. Mária Terézia teljes alakos festményén az uralkodónő állítólag abban a ruhában látható, amelyben megkoronázták. A legenda szerint a Vörös szalonban elhelyezett tökéletesen egyforma négy ülőgarnitúra egyikét még Mária Terézia adományozta, erről készült három későbbi másolat. Hogy melyik az eredeti? Azt csak azok tudhatták meg, akik eljöttek.

A látogatók első csoportját Novák Katalin köztársasági elnök személyesen fogadta.