Ugrás a tartalomra
Novák Katalin kitünteti Milos Zeman volt cseh államfőt

Novák Katalin: a visegrádi együttműködés a szív és az ész szövetsége

A visegrádi együttműködést a szív és az ész szövetségének nevezte Novák Katalin köztársasági elnök Milos Zeman leköszönő cseh köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján pénteken Prágában.

A sajtótájékoztató kezdetén a magyarok megbecsülését kifejezve Novák Katalin a Magyar Érdemrend nagykeresztje a lánccal kitüntetést adta át a távozó cseh államfőnek.  Elmondta, hogy a magyarok köszönetét hozta el Zeman elnöknek, akinek a kitüntetést a magyar-cseh barátságért, 33 éves politikusi pályafutásáért és a visegrádi együttműködésért tett erőfeszítéseiért adományozta.

Novák Katalin kiemelte: aki a visegrádi együttműködést támadja, az az ész és a szív szövetségét támadja, és elnöksége alatt is azért fog dolgozni, hogy ez ellen minél hatékonyabban fel tudjanak lépni. Mint mondta, híve a visegrádi együttműködésnek, és hisz a közös gazdasági, kulturális, történelmi értékek egybeforrasztó képességében.

Novák Katalin elmondta, hogy Milos Zemannal három témáról is beszéltek, köztük szerepelt az orosz-ukrán háború, a cseh-magyar kétoldalú együttműködés és a visegrádi kapcsolatok is.

Kiemelte, hogy mindketten elítélik az orosz agressziót, kiállnak Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, és a mielőbbi béke hívei.     Emlékeztetett, hogy Magyarországra több mint egymillió menekült érkezett az orosz-ukrán háború elől, amely Kárpátalján 150 ezer magyar embert közvetlenül is érint.     Szólt a kárpátaljai magyar kisebbség ügyéről is, amelyért a háború ellenére is szót kell emelni, hiszen az Ukrajnában élő magyar emberek jogait, közte a nyelvhasználatra vonatkozót jelentősen korlátozták.

A cseh-magyar kapcsolatokról szólva Novák Katalin kijelentette, hogy gazdasági, kulturális és turisztikai területen is a kapcsolatok további erősítésére törekszenek.    

A visegrádi együttműködésről kifejtette, hiszi, hogy a közös gazdasági, kulturális, történelmi értékek erősek, összeforrasztják a V4 országait. Mint mondta, fontos meghallgatni a másik véleményét, megérteni, de hisz abban, hogy mindez csak erősebbé teszi az együttműködést.    

Újságírói kérdésre válaszolva a NATO-bővítést kulcsfontosságúnak nevezte, amelybe álláspontja szerint a jelenlegi helyzetben indokolt Svédország és Finnország felvétele.     A cseh nyugdíjra vonatkozó kérdésre kifejtette: Magyarország kiáll a nyugdíjrendszere inflációkövető, stabil megőrzése mellett, de nem kommentálja más országok belpolitikai döntéseit.    

A hivatalos látogatáson tartózkodó Novák Katalin pénteken a prágai Hrzánsky Palotában Petr Pavel megválasztott cseh köztársasági elnökkel nem hivatalos megbeszélést folytat.