Ugrás a tartalomra

Novák Katalin Ukrajnában – Kijev – Beregszász – Csepe  

A köztársasági elnök a Gabona Ukrajnából (Grain from Ukraine) elnevezésű kezdeményezésben való részvételre kapott meghívást Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől. A nagy éhínség, a Holodomor 90. évfordulóján elindított humanitárius program célja, hogy ukrán élelmiszereket szállítsanak az éhezés által leginkább sújtott afrikai és ázsiai országokba. A kijevi csúcstalálkozón részt vett Novák Katalin és Volodimir Zelenszkij elnök mellett többek között Mateusz Morawiecki lengyel, Ingrida Simonydte litván és Alexander De Croo belga miniszterelnök is.

A csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón Novák Katalin azt mondta, hogy Ukrajnával szomszédos ország elnökeként a béke és a stabilitás alapvető fontosságú a számára. "Az élelmiszer-ellátási lánc biztosítása, és ezáltal az áruk zökkenőmentes áramlásának lehetővé tétele nem száraz szabadkereskedelmi vagy piacgazdasági kérdés, hanem az élet vagy halál közötti választóvonalat jelenti" – jelentette ki a magyar államfő. 

A köztársasági elnök szerint a Holodomor tragédiája emlékeztet mindenkit arra, hogy ma is vannak olyan emberek, férfiak, nők és különösen gyerekek, akiket éhezés fenyeget. "Mi, magyarok ott vagyunk, amikor humanitárius segítségnyújtásról van szó.” Novák Katalin közölte, hogy Magyarország 10 ezer tonna gabona Afrikába való szállítását finanszírozza, és segítséget nyújt a logisztika területén is.    

Novák Katalin szerint az ukrajnai háború a legsürgetőbb és a legfontosabb kihívás a térségben. Úgy látja, a feleknek vissza kell térniük a tárgyalóasztalhoz, meg kell nyitni a diplomáciai csatornákat, a végső cél pedig az igazságos béke elérése kell, hogy legyen. 

Emlékeztetett arra, hogy a kezdetektől fogva elítéli a független Ukrajna ellen indított orosz agressziót. Mindannyiunknak kötelessége segíteni az áldozatokon, szükséget szenvedőkön – mondta az államfő, aki szerint jelenleg is zajlik Magyarország történetének legnagyobb humanitárius programja, amely Ukrajna, az ukrán emberek és családok megsegítése érdekében indult, és páratlan társadalmi összefogást eredményezett.

A köztársasági elnök reményének adott hangot, hogy míg 2022 a háború éve volt, addig 2023 a béke éve lesz. 

Novák Katalin kijevi látogatását követően Kárpátaljára utazott, ahol Beregszászon részt vett az adventi gyertyagyújtást megelőző istentiszteleten.

A templomban tartott beszédében kijelentette: „A háború el tudja pusztítani az épületeket, a háború lerombolhatja az utakat, a háború elveheti a vízellátást, a háború életeket onthat ki, de a háború a szeretetet nem tudja elpusztítani.”

Ezt követően meglátogatta a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, illetve találkozott a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének képviselőivel, majd Csepére indult a Tulipán Tanoda megnyitójára. Az államfő kijelentette: a kárpátaljaiknak a szülőföldjükön kell boldogulniuk, úgy, hogy megélhessék a magyarságukat és megőrizhessék az anyanyelvüket. Hozzátette, a Tulipán Tanoda az a hely, ahol átadhatják a magyar kultúra hagyományait a következő nemzedékeknek. 

Novák Katalin szerint ez az új intézmény a bizonyítéka annak, hogy lesz békés, magyar jövő Kárpátalján.