Ugrás a tartalomra

Novák Katalin a Párizsi Béke Fórumon 

A köztársasági elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett a párizsi nemzetközi békefórumra. 

A Nemzetközi Béke Fórumon a magyar államfő közölte, hogy a béke útjában álló akadályok lebontásán közösen kell dolgozni. Novák Katalin tíz pontban foglalta össze, melyek a béke ellen ható tényezők. Kiemelte, hogy a békét annál nehezebb megteremteni, minél régebben tart a viszály, a harcok elhúzódása egyre nagyobb pusztítást, szenvedést okoz, és a háború eszkalációjához vezet. 

Úgy vélte, hiányzik a valódi szándék a tűzszünetre, a tárgyalások megkezdésére. Nincs elegendő akarat a felek közötti közvetítésre. A dezinformáció, a hangulatkeltés és a provokáció pedig nehezíti a megértést és súlyosbítja a helyzetet. Novák Katalin kiemelte, hogy a hidegháború óta nem tapasztalt nukleáris fenyegetéssel nézünk szembe, emellett tisztességtelennek nevezte az energia- és élelmiszer-ellátás megakadályozásával való fenyegetést. 

A köztársasági elnök szerint hiányzik a közös stratégiai gondolkodás. Felhívta a figyelmet a nemzeti kisebbségek elleni feszültségkeltésre és atrocitásokra is. Novák Katalin közölte, hogy a háború közvetlenül is érinti Magyarországot, mivel Kárpátalján 150 ezer magyar ember él.
"Mindent meg kell tennünk a jövő generációi érdekében, hogy lezárjuk ezt a konfliktust és visszaállítsuk a békét" – hangsúlyozta a magyar államfő. 

Arra a kérdésre, hogy mi az igazságos béke, Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy több mint 100 éve olyan békét kötöttek Magyarországgal, amely nem volt igazságos, hiszen területének kétharmadát elvesztette. Hozzátette, nehéz meghatározni, hogy pontosan mi is az igazságos béke, ezért elkerülhetetlen, sőt szükséges minden szempontot figyelembe venni.

A tanácskozást követően Novák Katalin a békefórumon megjelent elnökök társaságában részt vett Emmanuel Macron francia köztársasági elnök gálavacsoráján a párizsi Elysée-palotában. 

Novák Katalin Párizsban találkozott Gérard Larchet-val, a francia Szenátus elnökével is. Larchet elnökkel együtt kiadott közös nyilatkozatukban kiemelték, hogy „erős, sikeres Európára van szükség." A kétoldalú találkozó lehetőséget adott arra, hogy áttekintsék az Európai Unió, Franciaország és Magyarország közötti kapcsolatok aktualitásait, valamint az Ukrajna elleni háború következményeit. Novák Katalin köztársasági elnök reményét fejezte ki, hogy Magyarország és Franciaország a következő időszakban tovább mélyíti a két ország viszonyát, erősítve ezzel az európai összetartozást. 

A magyar államfő a demográfiai kihívásokról és a magyarországi családpolitikáról kötetlen hangulatú előadást tartott az Institut de Philosophie Comparée egyetem hallgatói előtt. Elmondta, hogy Magyarországon 10-12 éve nagyon erős a családpolitika, arra keresik a megoldást, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen. 

Novák Katalin hangsúlyozta, Magyarország a bruttó hazai össztermék (GDP) 6,2 százalékát fordítja családtámogatásra, befektetve ezzel a jövőbe. Mint mondta, igyekeznek segítséget nyújtani abban is, hogy a szülőknek ne kelljen választaniuk a karrier és a családalapítás között. 

Párizsi tartózkodása során Novák Katalin találkozott Nicolas Sarkozy volt francia elnökkel, Aleksandar Vucsity szerb államfővel és Audrey Azoulay-val, az UNESCO főigazgatójával, továbbá Salome Zourabichvilivel Georgia elnökével, Ignazio Cassis svájci államfővel és Stevo Pendarovski észak-macedóniai elnökkel is.