Ugrás a tartalomra
Novák Katalin nyilatkozata az ENSZ Nőügyi Tanácsának éves ülésén - New York

Novák Katalin nyilatkozata az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottságának ülésén - New York

„Egy háború mindig – mindig! – az emberség vereségét jelenti. Igazságos háborúk nincsenek: nem léteznek!"
Ezek a mondatok Ferenc pápától származnak, aki hamarosan hozzánk, Budapestre látogat. 

Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! 

Novák Katalin vagyok, Magyarország köztársasági elnöke. Hazámban az első megválasztott női államfő. Ma először szólok Önökhöz, mint köztársasági elnök, de már közel egy évtizede aktív résztvevője vagyok a CSW-nek, az Egyesült Nemzetek Szervezete Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottságának. 

Magyarországot, a háborúban lévő Ukrajna egyik szomszédját képviselem. A magyarországi és a határon túli magyarok nevében beszélek, akik közül 150 ezren Ukrajna területén élnek, a magyar nemzeti közösség tagjaiként. 
Egy éve háború árnyékában élünk, és még nem látjuk a végét. A szenvedés elsősorban a családokat érinti: az édesanyákat, akik férjüket, fiaikat veszítik el, az édesapákat, akik épphogy felnőtt fiaikkal mennek a harctérre, a gyermekeket, akik számára megszűnt a biztonság és kilátástalan lett a jövő. A családok széthullanak, elveszítik otthonaikat, menekülni kényszerülnek. „Igazságos háborúk nincsenek" – mondta a Szentatya. Nincs olyan élet, amelynek elvesztését a háború indokolhatná – teszem hozzá. Itt, az Egyesült Nemzetek Szervezetében megismétlem a béke iránti szilárd elkötelezettségünket.

Békét akarunk! Mi, keresztények, mi, magyarok, mi, anyák, nem táplálni akarjuk ezt a háborút, hanem be akarjuk fejezni!

Kedves Jelenlévők!

Azért jöttem ma ide, hogy a családról beszéljek. Az elmúlt tíz évben az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottságában sok inspiráló felszólalást hallottam a nők szerepvállalásáról, azokról a kihívásokról, amelyekkel a világ különböző részein élő lányok és nők néznek szembe. Beszéltünk az oktatásról, a szociális ellátásról, a nemek közötti bérszakadékról, az egyenlő jogokról és lehetőségekről, a jó és rossz gyakorlatokról. 

Az egyetlen üzenetem, melyet a mai napon az Önök számára hoztam, annyi, hogy mindaddig nem tudjuk hatékonyan támogatni a nőket, amíg nem vesszük figyelembe, hogy a legtöbbjük (a legtöbbünk) édesanya vagy egy adott ponton az lesz. A nőknek megadatott az a kiváltság, hogy életet adjanak, hogy táplálják, gondozzák kisgyermekeiket. Ez olyan privilégium, amellyel a legtöbb nő élni szeretne.

Arra buzdítom magunkat, hogy tegyük lehetővé a lányoknak és nőknek szerte a világban, hogy saját maguk hozzák meg döntéseiket. Ne kényszerítsük őket arra, hogy válasszanak az anyaság és a szakmai karrier között. Hogy jó példával járjunk elöl és beszéljünk őszintén azokról a szépségekről és nehézségekről, amelyek a dolgozó anyák életét jellemzik. 

A férjemmel három gyermeket nevelünk.

Tudom, hogy lehetünk fontosak a munkában, dönthetünk dollármilliárdokról, irányíthatunk hadseregeket, felügyelhetjük a legnagyobb szervezeteket, kormányozhatunk államokat, de a legfontosabbak és igazán nélkülözhetetlenek mégis a saját családunk számára vagyunk. Ott, és csak ott vagyunk pótolhatatlanok. 

Valljuk be: a világ nyugati felén a nőknek ma hasonló esélyük van az érvényesülésre, mint a férfiaknak. Az oktatásban, a karrierben, a munkahelyi előrelépésben az érdemi különbséget az jelenti, hogy vállalunk vagy nem vállalunk gyermeket. 

Ezért kell támogatnunk az édesanyákat és a szülői felelősség megosztását. Kötelességünk, hogy a fiataloknak megadjuk a döntési szabadságot, hogy alapítanak-e családot, ha igen, mikor, és ha szeretnének, hány gyermeket vállalnak.  

Magyarországon a GDP több mint 6 százalékát fordítjuk családtámogatásra. Alapelvünk, hogy minden állami döntésnek a családok érdekeit kell elsősorban figyelembe vennie. Új szemléletet fogadtunk el: aki gyermeket vagy gyermekeket vállal, annak anyagilag jobban kell járnia, mint annak, aki lemond a saját család alapításáról.

Magyarországon a legalább négygyermekes anyák élethosszig tartó mentességet kapnak a személyi jövedelemadó fizetése alól, elengedjük az édesanyák diákhitelét, lakástámogatás, ingyenes felsőoktatás, nagyszülői szabadság és kiterjedt bölcsődei hálózat segíti a családalapítást. Támogatjuk a gyermekvállalást és a felelős gyermeknevelést.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ma az a hagyományos család, amely a zsidó-keresztény kultúra alapja, a támadások kereszttüzében áll. Soha nem látott erők dolgoznak azon, hogy a családokat szétszakítsák, a közösségeket tönkretegyék, a fiatalokat eltántorítsák a gyermekvállalástól. Az anyából, apából, gyerekekből álló családok célkeresztbe kerültek, sokan lenézik azokat, akik a gyermeknevelésben teljesednek ki, sokan idejétmúltnak minősítik a családos életet. Az idő múltával sem változnak azonban életünk alapvető értékei. 

A családot, a családi értékeket meg kell védenünk. Sokan támadják a családközpontú magyar modellt, meg akarják akadályozni, hogy magunk döntsünk arról, hogyan neveljük a gyermekeinket. Sokszor az az érzésünk, hogy azok akarják nevelni a gyerekeinket, akik nem vállalkoztak saját gyermek nevelésére. 

Mi ebben a küzdelemben elszántak vagyunk. A gyermekeinket, a kultúránkat és a hagyományunkat, a szabadságunkat meg fogjuk védeni, nem futamodunk meg.  

Ehhez várjuk a bajtársakat, minden józan gondolkodású és jószándékú szövetségest.

Köszönöm figyelmüket!