Ugrás a tartalomra

Novák Katalin magyar békefenntartó katonákkal találkozott Bosznia-Hercegovinában

Novák Katalin jelenlétében vette át Sticz László vezérőrnagy az EUFOR Althea bosznia-hercegovinai missziójának vezetését. 

Az ünnepélyes rendezvényen jelenlévő köztársasági elnök beszédében arra kérte a misszióban szolgáló magyar honvédeket, hogy legyenek példaképek, mutassák meg, hogy katonának lenni tisztesség, becsület és hazaszeretet. 

Novák Katalin kiemelte: a világban zajló háborúk ráirányították a figyelmet arra, hogy képesnek kell lennünk akár önállóan is megvédenünk magunkat országként, nemzetként; de leginkább képesnek kell lennünk egy szövetségben megvédeni magunkat és egymást.  

Szükség van a honvédség fejlesztésére, a védelmi készségek erősítésére, korszerűsítésére, valamint helyre kell állítani a honvédség presztízsét - mutatott rá.  

Novák Katalin hangsúlyozta: nagy büszkeség, hogy Sticz Lázló vezérőrnagy személyében magyar parancsnoka lesz az EUFOR Althea missziónak. 

Az államfő szerint Magyarországon és a világban is felismerték, hogy képesnek kell lenni megvédeni magunkat - mutatott rá Novák Katalin, hozzátéve: felértékelődött a katonai képességek jelentősége, a honvédség fejlesztésének fontossága. 

Emlékeztetett arra: a Honvédelmi Minisztérium toborzási kampánya is a honvédség megerősítését célozza, hogy minél többen lépjenek katonai pályára akár önkéntesként, tartalékosként.  

Az EUFOR Althea egy 23 nemzet hozzájárulásából álló európai uniós katonai erő. A mandátuma szerint az az EUFOR feladata, hogy minden erővel, katonai erővel és eszközeivel támogassa a bosznia-hercegovinai hatóságok és szervek munkáját.