Ugrás a tartalomra
Novák Katalin az Operában 2022.12.17.

Novák Katalin külföldi származású balettművészek honosítási okiratát adta át

A Magyar Nemzeti Balett nyolc külföldi származású táncművésze – közöttük több orosz–ukrán házaspár – Novák Katalintól, Magyarország köztársasági elnökétől vette át honosítási okiratát szombaton délelőtt A diótörő című balettelőadás előtt a Magyar Állami Operaházban, Budapesten.

A táncművészek a dokumentumok átvételét megelőzően a színpadon gyerekeik jelenlétében állampolgársági esküt tettek, ezt követően pedig elénekelték a magyar himnuszt az ezerfős nézőközönség előtt.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az eseményen elmondta, hogy jelképesnek tartja a vegyes házasságban élő párok állampolgársági ceremóniáját. "Mindenki érti, hogy miről van szó, az emberek és a népek egyenlőségéről, a közöttük való béke megteremtéséről" – fogalmazott külön kitérve arra, hogy egy orosz szerző balettelőadása előtt kerítettek sort az eskütételre.

A művészek évek óta Budapesten élnek, életüket a magyar balettnek szentelik – húzta alá a főigazgató. A "nemzeti balett" azt jelenti, hogy a magyar állam támogatja az együttest; arra törekednek, hogy a világ legkiválóbb művészei legyenek a társulat tagjai – fűzte hozzá.

Az eseményen állampolgári esküt tett az ukrán származású Golovinya Julija címzetes magántáncosnő és a fehérorosz Radzius Mikalaj magántáncos; az orosz Sztarosztyina Krisztina címzetes magántáncosnő és az ukrán Kekali Jurij magántáncos; az orosz Melnyik Tatjána balettművész és az ukrán Melnyik Vlagyiszlav tánckari művész; a kazah Tanikpajeva Alija balettművész és az orosz Tyimofejev Dmitrij balettművész. Golovinya Julija és Radzius Mikalai A diótörő előadásban is szerepel.