Ugrás a tartalomra

Novák Katalin jelenlétében nyitották meg az elmúlt három évtized legnagyobb hadgyakorlatát

Novák Katalin köztársasági elnök a hadsereg főparancsnokaként Hódmezővásárhelyen megtekintette az "Adaptive Hussars 23" elnevezésű hadgyakorlatot. 

Az elmúlt 30 év legnagyobb katonai gyakorlatának kezdeti fázisa csaknem ezer katonát érint, köztük külföldieket - olaszok, horvátok, törökök, amerikaiak - és tartalékos magyar honvédek. 

A NATO-erők bevonásával megszervezett gyakorlaton a következő napokban megközelítőleg 4500 főt, és több mint 200 különféle technikát mozgatnak majd. 

A köztársasági elnök Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter társaságában találkozott MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál a toborzó kampány eredményeként bevonult honvédekkel, valamint megnézte a sereg egyik legmodernebb haditechnikai eszközeinek, az ún. Lynx gyalogsági páncélozott harcjárművek bemutatóját. Novák Katalin maga is kipróbálta az új páncélost.

A mostani hadgyakorlat Magyar Honvédség legnagyobb, aktív és tartalékos állomány bevonásával megtartott idei gyakorlata, amely felméri a haderő kijelölt készenléti erőit, valamint a honvédség vezetési rendszerének helyzetét. 

Novák Katalin szerint ez a hadgyakorlat is bizonyítja, hogy a bizonytalan időkben a Magyar Honvédség kész Magyarország biztonságának és szuverenitásának védelmére.