Ugrás a tartalomra

Novák Katalin fogadta az örmény államfőt

A cél erősíteni és tartalommal megtölteni a kapcsolatot Magyarország és Örményország között – mondta Novák Katalin köztársasági elnök kedden, miután megbeszélést folytatott Vahagn Hacsaturjánnal, az Örmény Köztársaság elnökével Budapesten. 

A köztársasági elnök közölte: ez Vahagn Hacsaturján első hivatalos elnöki látogatása Magyarországon. A megbeszélés témája volt a béke kérdése a világban, a magyar humanitárius segítségnyújtás Örményországnak, demográfiai problémák, a kétoldalú kapcsolatok fontossága, a kisebbségek helyzete, valamint Örményország európai perspektívája – tette hozzá. 

Novák Katalin emlékeztetett: Örményország és Magyarország között a diplomáciai kapcsolatok 2022 végén indultak újra, s a rendszerváltozás óta második alkalommal látogatott örmény elnök Magyarországra. 

Az eseményen megállapodás született az Örményország és Magyarország közötti kulturális munkatervről, amelyet a magyar fél részéről Hankó Balázs innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár írt alá. A kétoldalú kapcsolatok erősítése egyebek mellett a felsőoktatás, a tudomány, a technológia és a kultúra területére vonatkozik. 

A köztársasági elnök az orosz–ukrán és a Közel-Keleten zajló háborúval kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a végső cél a béke elérése, a tűzszünet és a béketárgyalások, majd a hosszú távú béke megvalósítása. 

Szólt a Hungary Helps Programról, amelynek keretében Magyarország 40 millió forint értékben támogatta az örmény családokat, többek között gyógykezelésekkel. Mintegy 1000 gyermek, akiknek el kellett hagyniuk otthonukat, Magyarországon táborozhat majd. 

Novák Katalin elmondta: fontos összekötő kapocs a két nemzet között a Magyarországon élő örmény kisebbség, amely 2011 és 2023 között 2 milliárd forint támogatásban részesült. Az itt élő örmény kisebbség erősödik, fejlődik, érvényesíthetik jogaikat, létszámuk 2011-hez képest 18 százalékkal nőtt. 

Kitért arra is: a kereskedelmi kapcsolatokban is látható pozitív előrelépés, 20 év alatt a kereskedelmi forgalom tizenegyszeresére, 29 millió dollárra emelkedett. Magyarország továbbá 30 ösztöndíjas helyet ajánlott fel örmény fiataloknak a Stipendium Hungaricumban, amely szintén hozzájárulhat a kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez. 

A két ország közötti közös keresztény kapcsolatokra hivatkozva elmondta: a Hungary Helps révén az üldözött keresztény közösségek tagjainak segítése tovább folytatódik. 

Az államfő kiemelte: Örményország számíthat Magyarország támogatására az európai kapcsolatok erősítésében és a vízumliberalizáció kérdésében is, amikor majd átveszi az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét.