Ugrás a tartalomra

Novák Katalin a Corvinus Egyetem tanévnyitóján – Budapest, 2022. augusztus 28.

Nekünk nagy tudással rendelkező, kritikus gondolkodású fiatalokra van szükségünk - mondta Novák Katalin köztársasági elnök a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatóihoz szóló évnyitó köszöntőjében a Várkert Bazárban. Az államfő kiemelte: azt szeretné, ha Magyarországon az egyetemek fő célja a versenyképes tudás átadása mellett a gondolkodásra tanítás és a kritikus szemléletű gondolkodásra való ösztönzés lenne. 

"Váljanak olyanná, akiktől érdemes tanulni, és akikért nekünk is érdemes volt tanulni és dolgozni" - kérte Novák Katalin a hallgatóktól. 

A köztársasági elnök rámutatott: nem békeidőben vagyunk, hiszen a szomszédunkban háború zajlik, ezt megelőzően pedig járvány söpört végig a világon. Emiatt nehezebb gazdasági helyzet köszöntött be mindenhol. Energetikai nehézségekkel, ellátási problémákkal kell szembenéznie számos országnak, így Magyarországnak is. Logisztikai kihívások előtt állunk majd, miközben felértékelődik a nemzetközi kapcsolatok jelentősége, a nemzetközi vérkeringésben való aktív részvétel és a Föld állapotáért való aggodalom – sorolta a várható nehézségeket az államfő. 

Novák Katalin szerint ezekre a kihívásokra ott van a válasz a különböző egyetemi szakokon, ezekre a kérdésekre kapják meg a hallgatók a választ a megfelelő tudás megszerzésével az egyetemi évek alatt. Emlékeztetett arra, hogy a Corvinus Egyetem a felsőoktatási átalakítások úttörője volt, így az első olyan egyetem, amely megújult formában működhet. 

Az egyetemi évek tartást, tudást, életrevalóságot, életre szóló barátságokat és barátságon túli kapcsolatokat is adhatnak - fogalmazott Novák Katalin.

Takáts Előd, a Corvinus Egyetem rektora arról beszélt, hogy az igazi sikernek három pillére van: a tehetség, a lehetőség és a felelősség. A Corvinusra felvett hallgatók nemzetközileg elismert tudást szerezhetnek, és minden lehetőség adott tehetségüket kibontakoztatásához - mutatott rá. Felhívta a figyelmet a felelősség fontosságára, amelynek szellemében elindították az Illyés Gyula-programot, hogy tehetséges, hátrányos helyzetű diákokat készítsenek fel sikeres egyetemi karrierre.