Ugrás a tartalomra
Novák Katalijn Reykjavíkban az ET csúcsértekezletén

Novák Katalin beszéde az Európa Tanács csúcstalálkozóján Reykjavíkban

Tisztelt Elnökök, Miniszterelnökök, Főtitkár Asszony, Kollégák,

Az első szó a köszöneté. Köszönjük a vendéglátóinknak, Izland kormányának és népének, hogy fogadnak itt minket. Azt hiszem, általában nem alszunk sokat, az időt most is inkább az egyeztetésekre használtuk ki, ennek is nagyon örültünk! Köszönöm tehát a vendégszeretetet és köszönöm az Európa Tanácsnak, hogy megszervezte ezt a vezetői találkozót ebben a döntő pillanatban. Erre a fontos tanácskozásra majdnem két évtizeddel a Lengyelországi csúcs után kerül sor, és a körülmények aligha lehetnének alkalmasabbak. A mostani csúcstalálkozónkon ünnepelnünk kellene: gazdaságaink még soha nem voltak ennyire fejlettek, a világjárvány okozta visszaesésből újra talpra álltunk.

Megtanultuk, hogyan erősíthetjük közös értékeinket, és hogyan birkózzunk meg azzal a kulturális, történelmi, nyelvi sokszínűséggel, amely Európát annyira egyedivé és értékessé teszi. Ezzel szemben számtalan régi és új kihívással szembesülünk, amelyek sürgős figyelmet és lépéseket követelnek Az európai kontinensen brutális háború tombol, békés életformánkat támadás érte. Oroszország őrült döntése, amellyel Magyarország közvetlen szomszédját, Ukrajnát megtámadta, fenekestől felfordította világunkat. Ezért egységesen és határozottan kell fellépnünk. Egy szuverén állam elleni fegyveres támadás és agresszió elfogadhatatlan. A háborús bűnöket ki kell vizsgálni. A háborús bűnösöknek szembe kell nézniük az igazságszolgáltatás erejével. Keresztény konzervatív politikusként és anyaként legfontosabb célom megtalálni az utat elsődleges célunkhoz, amelynek kétségkívül a békének kell lennie. Amely az igazságosság minden feltételének megfelel, és így nem csupán egy tűzszünet válik lehetségessé, hanem valódi, tartós békét érhetünk el, amit megbékélés követ.

Hölgyeim és Uraim, kedves Kollégák!

Azt is újra meg kell erősítenünk, hogy minden embernek joga van az élethez, még azoknak is, akik háborús zónában rekedtek. Az Európa Tanács élen jár az emberi jogok védelméért és térnyeréséért folytatott munkában, és az elmúlt évtizedekben sokat tett azért, hogy a demokrácia, az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok iránti tisztelet erősödjön. Ezért ez a megfelelő hely és pillanat arra, hogy erőteljes üzenetet fogalmazzunk meg: a békéhez való jog üzenetét. Az Európa Tanács tagállamainak állam- és kormányfőiként különleges a felelősségünk, hogy polgáraink számára a békét előmozdítsuk és biztosítsuk. Személy szerint üdvözlöm, hogy egyre több vezető hajlandó kimondani, hogy támogatja a tisztességes és igazságos békét, amely valamennyi polgárunk egyetemes vágya.

Fő nemzetközi szervezeteinknek, amelyek történetük során mindig a béke oldalán álltak, szintén mindent meg kellene tenniük azért, hogy helyreállítsák és megerősítsék a békét, ha az megszakad. Végezetül engedjék meg, hogy felhívjam a figyelmüket az etnikai és nemzeti kisebbségek helyzetére Ukrajnában. Önök mindannyian tudják, hogy erőteljes egyet nem értést fogalmaztunk meg az ukrajnai kisebbségek kapcsán. Mi magyarok segítünk. Magyarország majdnem kétmillió menekültet fogadott a háború kitörése óta. Azonban arra is oda kellene figyelnünk, hogy a szabadságért folytatott küzdelem ne jelentse azt, hogy az etnikai közösségeket megfosztják a jogaiktól. A kisebbségek iránti tisztelet az egyik alapérték, amelyen az európai együttműködés nyugszik, ezt az értéket nem szabad elvetnünk.

Remélem, hogy az Európa Tanács következő csúcstalálkozójára a stabil nemzetállamok békés, erős, egységes Európájában kerülhet sor.

Köszönöm a figyelmet!