Ugrás a tartalomra
Novák Katalin az ENSZ-ben 2023.05.18.

Novák Katalin beszéde az ENSZ katasztrófakockázatok csökkentéséről szóló tanácskozásán

Az elmúlt 70 évben Európa nyugodt, békés földrésznek tűnt.

Mit látunk most? Világjárványokat, katasztrófákat, árvizeket, tűzvészeket és Ukrajnában dúló brutális háborút.

Nem arra számítottunk, hogy a mi Európánk azzá válik, amit most látunk.

Mindezeken túl az üres bölcsők szomorú látványa mered ránk, a nyugati világban súlyos demográfiai válsággal kell szembenéznünk.

Elnök úr! Hölgyeim és Uraim! 

Novák Katalin vagyok, Magyarország első női elnöke, és három okom van arra, hogy ma itt legyek Önökkel:
1.)    A közvetlen szomszédunkban, Ukrajnában dúló háború ránk is hatással van, és olyan demográfiai visszaeséssel és kihívásokkal szembesülünk, amilyenekkel még korábban soha.
2.)    Együtt érzünk azokkal az országokkal, amelyeket a természeti katasztrófák jobban sújtanak, mint minket.
3.)    Büszke vagyok arra, hogy olyan találkozón lehetek jelen, ahol a Közgyűlés magyar elnöke, Kőrösi Csaba látja el a levezető elnöki teendőket.

Magyarország 10 millió lakosú, közepes méretű ország Európa szívében. Nincsenek tengereink, sem jelentős természeti erőforrásaink. Azonban erőforrásainkhoz és adottságainkhoz képest kiemelkedő erőfeszítéseket teszünk a bajbajutottak megsegítésére. 2017 óta, csupán a “Hungary Helps” program keretében, Magyarország 300 humanitárius és rehabilitációs programot támogatott 54 országban, több mint 100 millió USD értékben. 

2023. február 7-ének hideg éjszakáján 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát, körülbelül 50 000 ember életét követelve és 100 milliárd USD-t meghaladó kárt okozva. Magyarország az első perctől kezdve ott volt és segített. Személyesen látogattam meg Erdogan elnököt és a török népet, átrepülve Hatay tartomány, a katasztrófa által legsúlyosabban sújtott régió felett.

Büszke vagyok arra, hogy összesen 167 magyar szakember és 29 mentőkutya 35 ember életét mentette meg. Ezen kívül több mint 100 ezer tonna gyógyszert és orvosi felszerelést biztosítottunk Törökországnak, valamint segítséget nyújtunk egy kulturális központ és egy templom újjáépítésében. 47 tonna gyorssegélyt is adtunk, ellátást és lakhatást biztosítva a szír embereknek, akiket a földrengés közvetlenül érintett. És Szíria leginkább sújtott régióiban három orvosi klinikai egységet is felállítottunk.

Ez csak egy a legutóbbi példák közül, amely megmutatja, mennyire fontos, hogy ne csak magunkat védjük, de egymást is segítsük. Ezért indítottuk el a “Hungary Helps” programot, amelynek célja, hogy gyors és hathatós segítséget nyújtsunk, amikor arra a legnagyobb szükség van.

Ott voltunk és segítettünk a tavalyi pakisztáni árvizek idején, az azt megelőző évben a horvátországi földrengéskor, de a halálos áldozatokat követelő tájfunok vagy a Nyiragongo vulkán kitörésekor is.

Hölgyeim és Uraim!

Egy utolsó kérdés: kinek szeretnénk megmenteni földünket, ha nem a következő generációnak? 
Erős családokra van szükség, amelyekben megtaníthatjuk gyermekeinknek, hogyan vigyázzanak saját környezetükre és hogyan segítsenek a bajbajutottakon. 

Együtt még többet tehetünk egy biztonságos és fenntartható jövő építése érdekében.

Magyarország készen áll, hogy segítsen. 

Őszentsége Ferenc pápa néhány héttel ezelőtt Magyarországon járt, és így fogalmazott: „A következő nemzedékeknek a remény jövőjét nyújtsuk, ne a háborút. Egy bölcsőkkel, és nem sírokkal teli jövőt."

Köszönöm a figyelmet.