Ugrás a tartalomra

Novák Katalin beszéde az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén

Tisztelt Elnök Úr,

Szeretnék személyesen köszönetet mondani Edi Rama úrnak, az Albán Köztársaság miniszterelnökének, hogy vette a fáradságot, és kezdeményezte ezt a nyílt vitát.
A nyílt viták lehetőséget teremtenek számunkra, a Biztonsági Tanácsban tagsággal nem rendelkező országok számára, hogy kifejtsük véleményünket a világunkat érintő kérdésekről. 
Álláspontunk egyértelmű: az Orosz Föderáció átlépte a Rubicont azzal, hogy megtámadott egy független és szuverén államot, a nemzetközi közösség és az ENSZ családjának tagját. Célunk a tartós, igazságos béke Ukrajnában.

Elnök Úr,
a Külkapcsolatok Tanácsának 2022-es Globális Konfliktuskövetője szerint 27 fegyveres konfliktus volt a világon. Az Orosz Föderáció ukrajnai inváziója óta ez a szám jelentősen megnőtt. Azt látjuk, hogy most, beszédünk pillanatában is új fegyveres és katonai konfliktusok kezdődnek.
Másfél éve olyan méretű háborúnak vagyunk tanúi, amilyenre a második világháború óta nem volt példa. Legalábbis mi, európaiak nem láttunk ilyet.

Maga a háború nem ismeretlen számunkra. A 90-es évek elején láttuk a vérontást, és megtapasztaltuk a háború hatásait a Balkánon, szintén Magyarország közvetlen szomszédságában.

És ne felejtsük el, hogy a Nyugat-Balkán stabilitása még most is olyan cél, amiért dolgoznunk kell. Többek között a régió EU-integrációjának felgyorsításával.

Ma egy atomhatalom támadott meg egy európai, néhányunk számára pedig egy szomszédos országot. Ezen kívül ez a nukleáris eszkaláció reális fenyegetését is jelenti. Ezt a forgatókönyvet egyikünk sem szeretné átélni.

Minket, magyarokat három dimenzióban érint az ukrajnai háború: 
–    Közvetlen szomszédként fenyegetve érezzük magunkat. Magyar nemzetiségű ukrán állampolgárok harcolnak és halnak meg a csatatéren.
–    Az ukrajnai háború közvetlenül fenyegeti Európa biztonsági struktúráját.
–    Mivel a háború a NATO keleti határának közelében zajlik, egy új hidegháború kialakulása nyugtalanító valóság.

Az ukrajnai háborúnak nemcsak az európai kontinensre, hanem az egész világra komoly hatása van: az infláció és az emelkedő energiaárak emlékeztetnek minket arra, hogy ebben az összekapcsolt világban a helyi konfliktusok könnyen regionális, majd globális konfliktusokká válnak. 
Mindannyiunknak együtt kell dolgoznunk a béke és a biztonság előmozdításáért Ukrajnában. Magyarország támogatja és nyitott arra, hogy részt vegyen minden békekezdeményezésben, amely olyan környezetet teremt, amelyben a tartós tűzszünet, majd a fenntartható és igazságos béke felé vezető útiterv megvalósítható.
Olyan szervezetekre, országokra és személyiségekre van szükségünk, akik képesek a harcoló feleket a tárgyalóasztal mellé ültetni.

Szervezet: Elismerjük az Egyesült Nemzetek Szervezetét és az ENSZ Biztonsági Tanácsát, mint a folyamat alapvető szereplőit. Mivel ezek olyan fórumok, ahol mindkét érintett fél az asztal mellett ül, van hely és lehetőség a tárgyalásokra és a cselekvésre.

Országok: Erős nemzetekre van szükségünk, például az Egyesült Államokra, Kínára vagy Törökországra, amelyek képesek vagy készek előkészíteni a tárgyalóasztalt egy lehetséges megoldáshoz, képesek vagy készek tárgyalni mindkét féllel, és képesek vagy készek befolyásolni a folytatást a továbbiakban is.

Szükségünk van továbbá személyiségekre: Történelmünk számos példát mutat arra, hogy egy kis embercsoport vagy akár egyetlen személy is képes hatást gyakorolni a történelem folyására, vagy éppen módosítani azt. Meggyőződésem, hogy Ferenc pápa olyan személy, aki elősegítheti a békét Ukrajnában. 
És ne becsüljük alá a nők erejét. A női vezetők, akik egyesítik erőiket, hogy hozzájáruljanak a béketeremtéshez, jelentősen hozzájárulhatnak ehhez a folyamathoz.

És most eljött a pillanat, hogy gratuláljak Nataša Pirc Musarnak, Szlovénia elnökének a biztonsági tanácsi tagsághoz. Kedves Nataša, az Ön szerepe itt létfontosságú.
Volodimir Zelenszkij úrnak, Ukrajna elnökének személyes jelenléte ezen a jeles találkozón szintén azt jelzi, hogy eljött a pillanat, hogy komolyan vegyük a békét.
Megragadom ezt a pillanatot, hogy megismételjem: Magyarország üdvözli az ukrán békekezdeményezést, és nyitott arra, hogy csatlakozzon a folyamathoz.

Számítok Zelenszkij elnök úrra abban is, hogy lépéseket tesz és elősegíti az ukrajnai magyarok jogainak helyreállítását, ahogyan azt személyesen megígérte nekem legutóbbi kijevi találkozónk alkalmával, és – tegnap is – itt New Yorkban.

Ami Ukrajna jövőjét illeti, Magyarország egy stabil, demokratikus és virágzó Ukrajna létében érdekelt. A jószomszédi kapcsolatok ezen szellemében Magyarország ezután is politikai, gazdasági és humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának, ahogyan azt a háború kezdete óta is tettük. Az a támogatás, amelyet Magyarország a magyar határokat átlépő 2,7 millió ukrán menekültnek nyújtott, az ukrajnai béke ügyének rendíthetetlen támogatását jelzi.

Köszönjük szépen a figyelmet!