Ugrás a tartalomra

Novák Katalin Bács-Kiskun vármegyében

Novák Katalin szerda este megnézte a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház legújabb előadását, a Meseautó című film alapján készült musical-t. 

Csütörtökön a felújított városházán tett sétát követően Novák Katalin városi és vármegyei vezetőkkel, illetve országgyűlési képviselőkkel egyeztetett a térséget és az itt élőket érintő legfontosabb kérdésekről és problémákról. A köztársasági elnök köszöntőjében úgy fogalmazott: a vármegyei látogatásainak célja az, hogy találkozzon az ott élőkkel és tájékozódjon, mi az ami leginkább foglalkoztatja őket, mik azok, amikre leginkább büszkék. 

Novák Katalin ezt követően a térség egyik meghatározó, magyar tulajdonú, számos munkahelyet biztosító vállalatának, az Univer Product Zrt. hetényegyházi üzemét kereste fel. Az államfő egy tortával lepte meg az idén 75 éves céget, és annak dolgozóit, majd úgy fogalmazott: "büszkék lehetünk egy ilyen magyar vállalkozásra". 

Novák Katalin a vármegye-látogatásokon igyekszik az oktatás helyzetéről is első kézből tájékozódni, így az iskolalátogatás rendszeres program. A kecskeméti Katona József Gimnáziumba édesanyja is elkísérte, aki ott érettségizett. Csáki Tibor iskolaigazgatóval való beszélgetést követően az államfő megtekintette az iskolát és az új tornacsarnokot, majd pingpongozott a diákokkal. 

A köztársasági elnök útjának következő állomása a Kecskeméti Filmstúdió volt, majd ellátogatott a kiskunhalasi Dékáni Árpád Technikumban, ahol a kadétok eskütételének lehetett szem- és fültanúja.

Az államfői látogatás keretében Novák Katalin Kiskunhalason találkozott a vármegye női vezetőivel, fiatal és idősebb, cigány és nem cigány női közéleti szereplőivel. A beszélgetés során szó esett arról is, hogy a családos vezetők döntéseit mennyire határozza az, hogy meg a jövő generáció érdekeire is figyelniük kell.

Az államfő a magyar konyha elmaradhatatlan ételízesítőit, hungarikumait előállító, 75. születésnapját ünneplő hetényegyházi Univer vállalatnál is járt, majd részt vett egy halászléfőzésen. 

A vármegye látogatás során Novák Katalin megnézte a déli határszakaszt is. A határszemlét követően azt mondta: az itt lévő leghosszabb magyar-szerb határszakaszon, nemcsak Magyarország, hanem egész Európa határait is védik. A köztársasági elnök köszönetet mondott a határon szolgálatot teljesítőknek, "mert ők garantálják azt, hogy a magyar emberek nyugodtan alhatnak".

Novák Katalin a déli határszemlét követően a fa- és textiljátékokat előállító bácsszentgyörgyi játékgyárba ment, majd Bács-Kiskun vármegyei látogatását Petőfi Sándor szülővárosában, Kiskőrösön zárta.