Ugrás a tartalomra
Novák Katalin és Milo Djukanovic montenegrói elnök a Sándor-palotában 2023.01.12.

Novák Katalin államfő a montenegrói elnökkel találkozott

Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön fogadta Milo Ðjukanovićot, Montenegró elnökét a Sándor-palotában.

A két államfő közti megbeszélésen szó esett a Magyarország és Montenegró közti együttműködésről, valamint az elmúlt időszak kihívásairól: az ukrajnai háborúról, a koszovói, illetve a bosznia-hercegovinai helyzetről, a Nyugat-Balkán európai uniós integrációjáról.

A magyar álláspont szerint az elmúlt időszak kihívásai még inkább rámutatnak arra, hogy az Európában jelentkező problémák csak a nyugat-balkáni országok bevonásával és mielőbbi integrációjával kezelhetők, Európa biztonságának pedig fontos feltétele a nyugat-balkáni régió stabilitása. Novák Katalin biztosította Montenegró elnökét, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett támogatója Montenegró, valamint a térség mihamarabbi európai uniós integrációjának.

Milo  Ðjukanović montenegrói elnök elismeréssel szólt a magyar családpolitikai intézkedésekről, valamint a két ország közötti gazdasági, turisztikai, oktatási, tudományos együttműködésekről és Magyarország elkötelezettségéről a nyugat-balkáni országok integrációjában.

A megbeszélésen szóba került a déli útvonalon felerősödő migrációs nyomás is, a két elnök egyetértett abban, hogy az illegális migrációt meg kell állítani. Novák Katalin rámutatott, Magyarország 2015 óta nagy erőfeszítéseket tesz, hogy megvédje az Európai Unió határait az illegális migrációtól.