Ugrás a tartalomra
Novák Katalin az iraki Erbílben a Meltho Nemzetközi Iskola avatásán

Mi, magyarok a tettek emberei vagyunk – Irak – Meltho Nemzetközi Iskola

"Mi, magyarok, a tettek emberei vagyunk" - mondta Novák Katalin köztársasági elnök Irak kurdisztáni régiójának központjában, Erbílben a magyar támogatással létrejött Meltho Világosság Nemzetközi Iskola átadásán.

Hozzátette: jól mutatja ezt az is, hogy "most is itt vagyunk, hogy támogassuk önöket és a közösségeiket".

Iraki látogatásának utolsó napján az államfő Maszrúr Barzánival, a Kurdisztáni Autonóm Régió miniszterelnökével közös ceremónián adta át a Hungary Helps Program támogatásával létrejött nemzetközi iskolát.

"Noha Magyarország nem nagy ország – mindössze tízmillió lelket számlál –, nem vagyunk a legbefolyásosabb és leggazdagabb ország, de segíteni szeretnénk, s ha szükség van ránk, mi magyarok, ott vagyunk" – fogalmazott köszöntő beszédében Novák Katalin.

Ha a nemzetközi kapcsolatokról van szó, Magyarország esetében három fontos alapelvet ki kell emelnünk, melyek közül az első az alázat. "Tisztelettudóan viselkedünk, nem kenyerünk mások kioktatása. Szeretnénk megérteni és megismerni a másikat" – fogalmazott Novák Katalin.

Második alapelvként a demokratikus megoldások mellett való kiállást és a demokrácia tiszteletben tartását, harmadikként pedig az erőszak és a terrorizmus minden fajtájának elítélését említette. "Ebből következik, hogy a nemzetközi terrorizmus a közös ellenségünk" – jelentette ki.

Novák Katalin hangsúlyozta Magyarország keresztény identitását, s aláhúzta a keresztények világszerte tapasztalható üldöztetését is, "amiről beszélni kell, s amit nem szabad eltitkolnunk".

Keresztényként egymást kell megsegítenünk – hangoztatta, utalva a Hungary Helps Programra, melynek kezdetekor "a helyi közösségeknek való közvetlen segítségnyújtás vezényelt bennünket: legyen az egy iskola vagy bölcsőde alapítása, egy temető vagy templom helyrehozatala, úgy gondoljuk, hogy a kihívásokkal helyben kell szembenézni, s nem arra kényszeríteni az embereket és közösségeket, hogy elhagyják szülőföldjüket".

"Azt szeretnénk, hogy az önök közössége erős maradjon, ehhez azonban nemcsak a túlélés szükséges, hanem a fejlődés is, mi pedig ehhez szeretnénk hozzájárulni" - hangsúlyozta Novák Katalin.

Nemcsak az volt a látogatás célja, hogy találkozhassanak azokkal a magyar katonákkal, akik a nemzetközi terrorizmus ellen küzdve itt teljesítenek szolgálatot, hanem mint mondta "hogy találkozhassunk önökkel és láthassuk, mit jelent a magyar nép befektetése az itteni helyi közösségeknek".

"Országom első női köztársasági elnökeként remélem, hogy az iskola átadásával hozzájárulunk a nők szerepének megerősítéséhez is" – mondta Novák Katalin beszédében.

Maszrúr Barzáni a háláját fejezte ki Magyarország segítségnyújtásáért és keresztény testvériességéért. Mint elmondta, az iskolával "a következő generáció úttörőinek" teremtik meg a lehetőséget, hogy "leküzdjék ma és a holnap égető problémáit".

Megköszönte Novák Katalinnak látogatását és Magyarország "befektetését a térségünk népének jövőjébe". Mint hangsúlyozta, a megállapodással számos embernek esélyt adtak, és megváltoztatták az életüket.

Az ünnepségen beszédet mondott II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka és Nikodémusz Daud Sharaf érsek is.

Novák Katalin szombaton jazidi menekült nőkkel és lányokkal is találkozott. Mint Facebook-posztjában írja, "szívszorító történeteket osztottak meg velem olyan jazidi nők, akiket több ezer társukkal elrabolt és bántalmazott az Iszlám Állam, pusztán vallási meggyőződésük miatt. Magyarország ebben a helyzetben is segít a Hungary Helpsen keresztül".