Ugrás a tartalomra

Magyarország barátai találkoztak a Sándor-palotában

Novák Katalin köztársasági elnök fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait a Sándor-palota Lovagtermében. A 2011-ben létrehozott magyar és magyar származású külföldi tudósokból, művészekből és üzletemberekből álló közösség célja, hogy értékközpontúan és pártatlanul informálja a világ közvéleményét a magyarokkal kapcsolatos eseményekről, eredményekről, illetve hidat képezzen a tudományos világ, a hazai és a külhoni közélet szereplői között. 

Novák Katalin köszöntőjében kiemelte: „Sokan azt hiszik, hogy nem könnyű ma Magyarország barátjának lenni. Talán azért, mert még soha nem próbálták. Önök tudják, hogy nem is olyan nehéz ezt a feladatot betölteni.” Az államfő hozzátette: „Ha valaki veszi a fáradságot és megismer bennünket, akkor megtapasztalhatja, hogy Magyarország barátjának lenni mindenképpen hálás feladat, vállalás.” Novák Katalin úgy látja sok barátja van az országnak szerte a világon, és egyre többen lesznek, azonban "továbbra is feladatunk, hogy felerősítsük ezeket a baráti hangokat". 

A köztársasági elnök szólt a tehetséges fiatalokat támogató Stipendium Peregrinum programról és a családbarát Magyarország kiépítéséről is. Elmondta, azért, hogy a családközpontúság nemzetközileg is vonzó perspektíva legyen, elindította a családbarát elnökök hálózatát. 

Vizi E. Szilveszter, a Magyarország Barátai Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy öt földrész 25 országából több, mint kétszázan érkeztek a rendezvényre. Az alapítvány elnöke szerint nemzeti létünk fennmaradása függ a családoktól. Hozzátette, hogy a magyar családok viszik tovább a magyar kultúrát világ bármely részén, és a magyar nyelvet, amellyel különlegesek vagyunk Európa közepén.