Ugrás a tartalomra

Magyarok Brüsszelben

Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök az Európai Unió Tanács soros elnökségének átvétele alkalmából Brüsszelbe látogatott.

Az államfő részt vett egy magyar nyelvű szentmisén, amit Mohos Gábor püspök mutatott be és a prédikációk mellett, egyetemes könyörgések hangoztak el Magyarországért és Európáért.

A brüsszeli Liszt Intézetben a belgiumi magyar közösséget köszöntötte a köztársasági elnök, ahol kijelentette: „A magyarok mindenhol ott vannak a világban, s talán nincs e földkerekségnek olyan zuga, ahol ne lehetne magyar szóra bukkanni.”  

A magyar államfő hangsúlyozta a közösségek összetartásának fontosságát: „tartsanak össze, hogy erősítsék közösségeiket, hiszen ezáltal önmaguk is erősödnek.”

Dr. Sulyok Tamás beszédét Márai Sándor idézetével zárta: „Magyarnak lenni nem állapot, magyarnak lenni magatartás.”

A Magyarország féléves elnökségét megnyitó, az Európai Unió Tanácsának ez alkalomból - a Brüsszeli Szépművészeti Központban, a Bozar-ban - tartott ünnepi eseményén Dr. Sulyok Tamás hangsúlyozta: „…erős az elkötelezettségünk Európa érdekeinek védelméért, és határozott víziónk a kontinens jövőjét és jelenkori kihívásainak megoldását illetően.”

„Európa ereje és értéke nem a nemzetek összeolvadásában, hanem összeadódásában rejlik.” – szögezte le a köztársasági elnök.

Dr. Sulyok Tamás hasonlata szerint az „európai egységünk, olyan ősi eredetű, olyan értékes, olyan finom és kimunkált, mint a brüsszeli csipke. A köztársasági elnök szerint így „legalább olyan érzékeny is, és ha megpróbálunk erőszakot tenni rajta, előbb-utóbb el fog szakadni, de akkor is tönkremegy, ha egy szál megszakad, mert így már az egész használhatatlanná válik".

Vigyázzunk hát rá közösen! – szólította fel a megjelenteket a magyar államfő.