Ugrás a tartalomra

Magánaudiencia Ferenc pápánál – Vatikán, 2022. augusztus 25. 

A Vatikánban magánaudiencián fogadta Novák Katalin köztársasági elnököt Ferenc pápa. A magyar államfő és a katolikus egyházfő között lezajlott majdnem háromnegyedórás találkozónak három fő témája volt: a jövő évben esedékes magyarországi pápalátogatás, az ukrajnai háború és a családok támogatása. 

Novák Katalin elmondta, hogy a pápai magánkönyvtárban lezajlott találkozón átadott egy hivatalos meghívólevelet Ferenc pápának, és arra kérte, hogy jövőre látogasson el Magyarországra. A katolikus főpásztor megerősítette, hogy szándékában áll Magyarországra látogatni, így elkezdődhet a jövő tavaszi pápalátogatás előkészítése. 

Az Ukrajnában dúló háború kapcsán Novák Katalin kiemelte, hogy "közös érdek" a mielőbbi béke.

"Ferenc pápa a békéért imádkozik, a békéért szólal fel, és megtesz mindent, amire lehetősége van, hogy a béke követe lehessen" – közölte a köztársasági elnök, aki hangsúlyozta: a magyarok is a béke érdekében szólalnak fel, és azt szeretnék, hogy mielőbb véget érjen az orosz-ukrán háború. 

A magyar államfő elmondta, hogy Ferenc pápával hosszan beszéltek a családok támogatásáról és a magyar családpolitikáról. Arról, hogy "mi Magyarországon mi mindent tettünk azért, hogy jó legyen gyereket vállalni, gyereket nevelni" - tette hozzá kiemelve, hogy ezt a szentatya is nagyra értékelte. A Szentatyát meglepte az a tény, hogy Magyarországon kétszeresére nőtt a házasságok száma, felére csökkent az abortuszoké. Beszélgettek továbbá a hagyományos családi értékek, a hagyományos családmodell megőrzése melletti kiállás fontosságáról, "főleg most, amikor oly sokan támadják ezeket a hagyományos értékeket". 

A köztársasági elnök elmondta, hogy a szentatya áldását is magáénak tudhatja. Novák Katalin hangsúlyozta: "ezt az áldást viszem haza a magyar embereknek".

A találkozón szóba került Magyarországnak az üldözött keresztények számára nyújtott segítsége is. Ennek a missziónak a folytatását a Vatikán támogatja - mondta a köztársasági elnök.

Novák Katalin ajándékként egy olyan hímzett papi stólát is vitt Ferenc pápának, amely kifejezi a magyar kultúra gazdagságát és hagyománytiszteletét. A dr. Illés Károlyné Botyánszky Anna, a Népművészet Mestere tervezte és több hímzőasszony közös munkája nyomán készült stólában képletesen ott van Magyarország, mivel a motívumok a legismertebb kalocsai, békési szűcs, nógrádi palóc, matyó, sióagárdi és az úgynevezett úri díszítés világát tükrözik. Az utolsó öltéseket maga Novák Katalin készítette. 

A pápával való találkozót követően a köztársasági elnök és stábja megbeszélést folytatott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel a Szentszék államközi kapcsolataiért felelős titkárával.