Ugrás a tartalomra

„A kultúra értelmet ad a mindennapoknak” – Novák Katalin a Csokonai Fórum megnyitóján Debrecenben

A Csokonai Fórum nevet viselő új színházi komplexumot a debreceni születésű írónő, Szabó Magda Für Elise című darabjával avatták fel 2022. augusztus 23-án. Az ünnepi megnyitón részt vett Novák Katalin köztársasági elnök is.

Az államfő beszédében kiemelte: szerencsések vagyunk, hiszen egy olyan országban élhetünk, ahol van, ahol jut figyelem, erőforrás a kultúrára, és megvan a szándék, hogy ne csak fenntartsuk, de gyarapítsuk is azt, ami a miénk. 

Novák Katalin Cicerót idézve azt mondta: fegyverek közt hallgatnak a múzsák, és ez a mondat leginkább figyelmeztetés, intés, hogy ha hagyjuk, ha nem figyelünk, akkor elhallgatnak a múzsák. Pedig a nehezebb időkben még inkább szükség van rájuk, hiszen a kultúra képes enyhíteni a fájdalmat, oldani a félelmet, segíteni a megbékélést. Megérteti, hogy mit kell, mit érdemes tanulnunk, tovább vinnünk a nehéz pillanatokból, emlékeztet arra, hogy nem pusztán túlélni, élni kell. 

A köztársasági elnök szerint a kultúráról lemondani a gondterheltebb korokban egyet jelent félelmeink, sebeink, fájdalmaink kezeletlenül hagyásával, végeredményben a fizikai, lelki és szellemi önfeladással.

Az államfő emlékeztetett arra, ha Cicero mondását tényként kezelnénk, akkor a magyaroknak a 20. században alig – vagy talán egyáltalán nem – szóltak volna a múzsák, de a múlt századi sorsunkkal szembenézve is mindig volt erőnk és szívünk helyet adni a kultúrának. "Tragikus háborús veszteségek között, ideológiák cenzúrája mellett is belekapaszkodhattunk a múzsákba, akik nem hallgattak el" – hangsúlyozta az államfő, hozzáfűzve: még az is előfordult, hogy épp a tiltások, a tűrések és a támogatások nyomasztó útvesztőjében találták meg a művészeink a jó megoldást a tapasztalatszerzésre. 

Novák Katalin beszélt arról, hogy Magyarországon 44 éve avattak utoljára vidéki színházat, és hogy „mi, magyarok általában olyanok vagyunk, hogy ha valami szól, akkor az szóljon nagyot, lehetőleg a végén (…) Ezért csattan a karikás ostor akkorát a hortobágyi pusztában, ezért rúgunk még egy negyediket az ellenfél kapujába a lefújás előtt (...), és ezért adunk át egy új színházat itt Debrecenben akkor, amikor most újul meg a másik is”. Az államfő ezzel utalva arra, hogy a meglévő és felújítás alatt álló Csokonai Színház 2023-ra készülhet el. 

Papp László, Debrecen polgármestere úgy vélte, az új szellemi műhely tovább gazdagítja a határon átnyúló, már eddig is erős kulturális kapcsolatokat. Lehetőséget biztosít az anyaországi mellett a határon túli magyar és más nemzetiségű társulatok bemutatkozására. 

Az épületet a megnyitón Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi főegyházmegye érsek-metropolitája, Palánki Ferenc, debreceni-nyíregyházi megyéspüspök és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke áldotta meg.

Az új épületkomplexum majdnem 6 milliárd forintból csaknem 3 év alatt jött létre. A színház 9000 négyzetméteres terében három multifunkcionális, akadálymentesített, összesen 500 fő befogadására alkalmas színházi tér található.