Ugrás a tartalomra

A köztársasági elnök a kínai államfőt fogadta hivatalos látogatáson

Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök társaságában a Budavári Palota Oroszlános udvarában katonai tiszteletadás mellett fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét. A hivatalos fogadás során a Magyar Honvédség díszzászlóalja, a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály és a Nemzeti Lovas Díszegység tiszteletadását és a nemzeti himnuszok elhangzását követően a magyar államfő és a kínai elnök kölcsönösen bemutatták egymásnak a tárgyalódelegációk tagjait.

Dr. Sulyok Tamás és Hszi Csin-ping a Sándor-palotában folytattak hivatalos tárgyalást a két ország közötti együttműködés erősítéséről, kitérve arra, hogy az idei évben ünnepeljük a magyar–kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóját, amelynek sarokkövét a két ország közötti kölcsönös tisztelet és bizalom jelenti. A kínai elnök egy magyar közmondást is idézett, miszerint: „Bajban ismerszik meg az igazi barát.” Dr. Sulyok Tamás ezzel kapcsolatban felidézte Magyarország Alaptörvényét, mely kimondja: „Tiszteljük más népek szabadságát és kultúráját, együttműködésre törekszünk a világ összes nemzetével”.

Az elmúlt másfél évtizedben a magyar–kínai gazdasági-kereskedelmi, kulturális és oktatási-tudományos együttműködés is szorosabbá vált, melynek egyik meghatározó állomása volt a két ország kapcsolatrendszerének az átfogó stratégiai partnerség szintjére történő emelése 2017-ben. Az elmúlt évek során a kétoldalú kapcsolatok fejlődésének dinamikája tovább fokozódott, mely Hszi Csin-ping mostani budapesti látogatása során az átfogó stratégiai partnerség új szintjére lép.

Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök kiemelte, hogy Magyarország a keleti-nyugati együttműködésben nem veszélyt, hanem lehetőséget lát, ezért Magyarország továbbra is készen áll, hogy hidat képezzen a Kelet és a Nyugat gazdasági szereplői között. Ennek részeként vesz részt hazánk a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezésben, az együttműködés eredményeképpen vált lehetségessé az is, hogy a kínai vízummentességi programnak immáron a magyar állampolgárok is kedvezményezettjei lehetnek.

A magyar államfő szerint is napjainkban sajnos egyre súlyosabb a biztonsági helyzet a világ számos pontján. Ezért kiemelten fontos, hogy Magyarország és Kína is a globális konfliktusok, így a szomszédunkban zajló ukrán háború békés lezárásában érdekelt. Meghatározó álláspont, hogy Kína is elkötelezett a rendezés iránt, és közvetítő szerepet is vállal, békejavaslatot dolgozott ki. A Kínai Népköztársaság az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként is fontos szerepet tölthet be az orosz–ukrán békefolyamat előmozdításában.

Hszi Csin-ping kínai elnök megköszönte a rendkívül szívélyes fogadtatás és az őszinte baráti viszony megnyilvánulásait. A kínai államfő sok sikert kívánt Magyarország soros EU-elnökségéhez, reményét fejezve ki a kapcsolatok mélyítése, a pragmatikus együttműködés előmozdítása iránt.

Hszi Csin-ping kínai államfő a találkozón meghívta Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnököt egy hivatalos kínai látogatásra Pekingbe.
A meghívást a köztársasági elnök elfogadta.

A kétoldalú államfői egyeztetések alatt Peng Li-jüan, Hszi Csin-ping kínai államfő házastársa Nagy Zsuzsannának, a köztársasági elnök feleségének kíséretében közös kulturális programon vett részt a Budavári Palota Szent István-termében.