Ugrás a tartalomra

Kötelességünk, hogy a hazánk érdekeit közösen képviseljük

Mindannyiunknak, függetlenül attól, hogy mit gondolunk a világról, az országnak, vagy a Kárpát-medencének melyik magyarlakta szegletéből érkeztünk, feladatunk és kötelességünk, hogy a nemzetünknek, a hazánknak az érdekeit mindenkor közösen képviseljük - jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök Brüsszelben pénteken. 

Novák Katalin Magyarországnak a Belga Királysággal, valamint a Luxemburgi Nagyhercegséggel fenntartott kapcsolataiért felelős nagykövetségén a 2004 után érkezett magyar diaszpóra tagjaival találkozott. A rendezvényen elmondott beszédében hangsúlyozta: megvannak a nehézségei és kihívásai a külföldi magyar létnek, amikor - szavai szerint - nem mindig érezni, hogy külön erőfeszítést kellene tenni a magyar nyelv, a magyar kultúra és a magyarság megőrzése érdekében. 

"A magyarság megőrzése nem megy magától. Szeretném, hogyha soha nem engednének el a magyarságukban rejlő értéket és kincset" - fogalmazott. 

A köztársasági elnök elmondta, a szerdán kezdődött háromnapos brüsszeli látogatásának célja elsősorban Magyarország és Belgium kétoldalú kapcsolatainak az erősítése volt, - szavai szerint - "méltóan ahhoz a 100 éves múlthoz", amely a két ország közötti történelmi diplomáciai kapcsolatokat fémjelzi. Méltó továbbá ahhoz a jelenhez, amelyet részben az erős gazdasági szálak jelentenek, részben pedig a két országban élő emberek, a belgák Magyarországon és a magyarok Belgiumban - monda. Ide tartoznak továbbá azok a kulturális szálak is, amelyek már a múltban erősek voltak és a jelenben is folyamatosan erősödnek és gazdagodnak - tette hozzá. 

"Látogatásom másik célja volt a kétoldalú látogatással, hogy ne csak a múltba révedjünk, ne csak az elmúlt 100 évnek a dicsőségét éltessük, hanem lássuk meg azt is, hogy milyen jövő, milyen lehetőség van még a kapcsolatainkban" - fogalmazott a köztársasági elnök, majd hozzátette: ezért is volt fontos, hogy alkalma nyílt audiencián részt vennie Fülöp belga királynál, találkozhatott a belga miniszterelnökkel, a házelnökökkel, valamint olyan meghatározó belga politikusokkal és közéleti személyiségekkel is, "akiknek köszönhetően a magyar-belga kapcsolatok erősödhetnek". 

Az államfő találkozott az antwerpeni magyar, köztük kárpátaljai és erdélyi felmenőkkel rendelkező ortodox zsidó közösség vezető képviselőivel. 

Novák Katalin brüsszeli látogatásának zárónapján kitüntetéseket adott át belga nagybefektető vállalatvezetőknek, majd látogatást tett a belga Királyi Lovas Gárdánál, ahol legalább tíz, Magyarországról származó nóniusz és gidrán fajta lovakat is tartanak.