Ugrás a tartalomra
Novák Katalin és Rita Panahi Sky News  Australia 2023.11.03.

Interjú Magyarország köztársasági elnökével, Novák Katalinnal a Sky News Australia tévécsatornán – 2023. november 2.

Most pedig következzen egy nagyszerű nő, Magyarország eddigi legfiatalabb és egyben első női köztársasági elnöke. Magyarország sok tekintetben egyedülálló jelenség az EU-ban. Megalkuvást nem ismerő határvédelmi politikát folytat, eszébe sem jut pironkodni kereszténysége miatt, és merész intézkedésekkel ösztönzi a nőket arra, vállaljanak gyereket, méghozzá sokat! Ma nem sokkal ezelőtt Novák Katalinnal, Magyarország köztársasági elnökével beszélgettem.


Itt van velem Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke. 
Elnök asszony, üdvözlöm Ausztráliában. Jelenleg nagy a felfordulás a világban, Oroszország megtámadta Ukrajnát, Izrael ellentámadást indított a Hamasz terroristái ellen. Ez Európa-szerte faji és vallási alapú zavargásokhoz vezetett. Tömeges tüntetéseket láttunk Londonban, Párizsban és máshol. Hogyan kezeli Magyarország ezeket a gondokat? 

A világ jelenleg instabillá vált. Magyarország nagyon messze van Ausztráliától, 15 ezer kilométerre. Mi Európa közepén, Európa szívében élünk, a háború sújtotta Ukrajna közvetlen szomszédságában, de ezen kívül Ukrajna területén magyar kisebbség is él. Tehát minket valóban közvetlenül érint az ukrajnai háború, és ez nagyon-nagyon szomorú. Szeretnénk minden tőlünk telhetőt megtenni a mielőbbi béke érdekében. Tehát a mi érdekünk a tárgyalások, a béketárgyalások, majd a mielőbbi béke. És természetesen nagyon aggódunk az izraeli helyzet miatt, és nagyon támogatjuk Izraelt, én személyesen is.


Az Ön hazája határos Ukrajnával. Hogyan halad az Oroszországgal vívott háború, és látja-e a konfliktus végét a láthatáron? 

Sajnos egyelőre nem. A háború nap nap folytatódó tragédia, mindkét oldalon emberek halnak meg, és az ukránok is rengeteg embert veszítenek minden egyes nap. Tehát sajnos a háború nagyon lassan halad, és nem úgy tűnik, hogy a közeljövőben vége lesz. Elítéljük Ukrajna megtámadását, elítéljük Oroszország agresszióját, és humanitárius segítséget nyújtunk Ukrajnának. Ez azt jelenti, hogy a háború kitörése óta kétmillió ember lépte át a magyar határt a háborús konfliktus miatt. És bár a többségük nem marad Magyarországon, mi humanitárius segítséget nyújtunk nekik. Tehát a probléma most az, hogy nem látjuk, hogy végül hogyan fogunk eljutni a béketárgyalásokhoz és a békéhez, ami mindannyiunk végső célja lenne.


Annak ellenére, hogy Magyarország hatalmas segélyt, humanitárius segítséget nyújt az ukrán menekülteknek, a baloldali politikusok és média mégis rengeteg kritikát fogalmazott meg az ország bevándorlási politikájával szemben. Az EU Bírósága megrovásban részesítette Magyarországot a migrációs politikája, konkrétan a menedékkérelmek kiszervezése miatt. Elmondaná, hogy milyen megfontolások húzódnak meg hazája kemény határvédelmi politikája mögött? 

Ausztráliában beszélgetünk, ahol Önök bevezették a Stop the Boats politikát, amely nagyon sikeresnek bizonyult. Magyarországnak nincs tengeri kijárata. Szárazföldi ország vagyunk, amelyet hét szomszéd vesz körül. Ám a déli határaink irányából nagyon erős nyomás nehezedik ránk. Tulajdonképpen az Európai Unió, a schengeni övezet külső határait védjük. Ez azt jelenti, hogy Magyarország nemcsak a saját határait védi, hanem az Európai Unió határait is. Ezért kell valahogyan ellenállnunk ennek a nagy nyomásnak, ami a déli határaink irányából, a bevándorlók által használt balkáni útvonal irányából nehezedik ránk. Tehát az egyik feladat, hogy meg kell védenünk a határainkat. Véleményem szerint egy ország annyira erős, amennyire a területét, a határait meg tudja védeni, és minden országnak magának kell eldöntenie, hogy kit enged be és kit nem. Ez minden egyes ország saját döntése kell, hogy legyen, és ez Magyarország esetében is így van. Van még egy másik szempont is. Nálunk elég komoly kihívást jelent a demográfia helyzet, és persze ugyanez a helyzet a legtöbb jóléti vagy fejlett nyugati típusú országban. Mi ezt a demográfiai kérdést nem úgy akarjuk kezelni, hogy a bevándorlásra támaszkodunk. Inkább a gyermekvállalás és a családtámogatás fontosságát hangsúlyozzuk. Tehát szeretnénk lehetővé tenni a magyar párok számára, hogy anyagi hátrányok nélkül annyi gyermeket vállalhassanak, amennyit szeretnének, és akkor, amikor ezt szeretnék.


Nos, az Ön hazája által követett családbarát politika egyszerűen elképesztő, lenyűgöző, annyira más, mint ami nálunk van. Azok a nők, akiknek négy vagy több gyermekük van, egy életen át nem fizetnek jövedelemadót. Magyarázza el nekem ezt a politikát és annak eddigi hatásait. 

Számunkra a család alapvető érték. Társadalmunk az erős családokra épül. És látjuk, hogy a fiatal pároknak mennyi anyagi teherrel kell szembenézniük a lakhatás, a gyermeknevelés, a több gyermek vállalása kapcsán. Mi egyszerűen csak szeretnénk ezeket az anyagi hátrányokat csökkenteni, és valóban lehetővé tenni a gyermekvállalást Magyarországon. Ezért biztosítunk a családoknak adókedvezményeket. Magyarországon minél több gyermeket vállal valaki, annál kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetnie. És ha egy édesanyának már legalább négy gyereke van, soha életében nem fizet többé személyi jövedelemadót. De ha például egyetemre jár, és felvett egy diákhitelt, akkor később, amikor már gyermeket vállal, anyává válik, akkor a diákhitelét csökkentjük vagy teljesen leírjuk, attól függően, hogy hány gyermeke van.  
De van Magyarországon nagyszülői GYED is. Ez azt jelenti, hogy a még tevékeny nagyszülők otthon maradhatnak az unokákkal, ha mindkét szülő dolgozik, és ezért nekik erre nincs lehetőségük. Tehát mi olyan környezetet szeretnénk teremteni a családok számára, ahol a gyermekvállalás valóban szabad döntés kérdése. De nincs két egyforma család, ezért minden egyes családban meg kell találni az egyedi megoldásokat. Vannak egyszülős családok is. Mi őket is támogatjuk, mert az ő vállukra kettős teher nehezedik. Szeretnénk, ha ők is boldogulnának. Ha egyszer megszületik egy gyermek, mindegy, hogy hol a világon, ha egyszer magyar gyermekről van szó, akkor megpróbálunk segíteni nekik és támogatni a családi életet. A magyar GDP több mint 6%-át fordítjuk, vagy inkább azt a szót vagy kifejezést használnám, hogy fektetjük a családtámogatásba, ami a legmagasabb százalékos arány a világon. Ennek látjuk is bizonyos következményeit, hiszen Magyarországon 10 év alatt megduplázódott a házasságkötések száma. A termékenységi ráta 25%-kal emelkedett, ez a legnagyobb növekedés. És ha például Ausztráliához hasonlítom, itt a 2000-es évek elején hatalmas növekedést tapasztaltunk. Aztán 2000, 2002 és 2006 után, ha jól emlékszem, az ausztrál termékenységi ráta szintén növekedett, és végül a kettőt is meghaladta. De aztán elkezdett csökkenni, és ez Ausztráliában is nagyon aggasztó, éppúgy, ahogyan a többi országunkban.


Hű, ez egyszerűen lenyűgöző. Mit gondol, mit tanulhatunk Magyarországtól? Most néhány napot Ausztráliában töltött. Mit gondol, a családbarát politika olyan terület, ahol lenne mit tanulnunk Magyarországtól? 

Mindketten tanulhatunk a másiktól. Azt hiszem, mi is tanulhatunk Ausztráliától, például azt, mennyire pozitívan állnak ahhoz, ami a környezetükben történik, és milyen nyugodtan és békésen teszik ezt. Számomra is nagy élmény volt látni, hogy milyen kedvesek és barátságosak az ausztrál emberek, nemcsak velünk, és persze személy szerint velem, hanem azzal a közel 100 000 magyarral, akik itt élnek Ausztráliában. Szeretném megköszönni minden ausztrálnak a vendégszeretetet és a befogadást, azt, ahogyan azt a 100 000 magyart befogadták, akiknek az elmúlt 200 évben különböző okokból el kellett hagyniuk a hazájukat. Úgy látom, ez is olyasmi, amit mi tanulhatunk meg Önöktől.

Amiben talán mi lehetünk a példák, az a családközpontúság. Hogy nemcsak anyagilag szeretnénk jó családpolitikai megoldásokat bevezetni, hanem családbarát környezetet, családbarát gondolkodásmódot is szeretnénk Magyarországon kialakítani. Ez pedig azt jelenti, hogy minden egyes ember és minden egyes pár maga dönthessen a gyermekvállalásról, arról, hogy vállal-e gyermeket, mikor vállal gyermeket, hány gyermeket vállal. De a gyermekvállalás senkinek se jelentsen szükségképpen hátrányt. Ez az, amit mi a politikánk középpontjába helyezünk, és azt hiszem, ez olyan kérdés, amiért mindkét országnak érdemes tennie.

Végezetül pedig, valószínű, hogy 2024-ben ismét egy Biden kontra Trump versenyt láthatunk az amerikai elnöki székért. Hogyan látja ezt a versenyt? Négy éve alatt úgy tűnt, Donald Trump elnök kifejezetten kedveli Magyarországot. 

Nekünk, magyaroknak nagyon fontos, hogy senki ne avatkozzon bele a belpolitikánkba. Szuverén ország, szuverén nemzet, szuverén nép vagyunk, és nagyon büszkék is ezeréves történelmünkre és szuverenitásunkra. Tehát számunkra az amerikai külpolitika akkor jó, ha nem szól bele mások, vagy más országok életébe. Tehát számunkra az Egyesült Államok külpolitikája, amelyet támogatunk, az az, hogy ilyen szempontból hagyjanak minket békén. Ez jellemző is volt néhány elnökre, míg nem jellemző másokra. Nem akarok részletekbe bocsátkozni, de úgy gondolom, hogy a demokrácia-export, ahogyan azt az USA néha megpróbálja, nem a legjobb megoldás.