Ugrás a tartalomra

Hivatalos munkalátogatáson Izraelben – Jeruzsálem – Tel-Aviv

Novák Katalin hivatalos munkalátogatást tett a közel-keleti országban Jichák Hercog izraeli államfő meghívására. Izraelben az államelnök mellett találkozott Jaír Lapid leköszönő kormányfővel és Izrael felkért miniszterelnökével Benjamin Netanjahuval, illetve egyeztetett a helyi keresztény közösségek vezetőivel. 

A köztársasági elnök munkalátogatása az Izraeli Védelmi Erők egyik bázisán kezdődött, ahol Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter társaságában megnézte a zsidó állam légterét védő légvédelmi rakétaelhárító-rendszer, az ún. Vaskupola működését. 

A magyar államfő a Yad Vashem Intézetben, a jeruzsálemi holokauszt-emlékközpontban tett látogatást, ahol Dani Dayan, az intézmény elnöke fogadta. Megtekintette a Nevek Csarnokát és a Gyermekemlékművet, fellobbantotta az örökmécsest, majd koszorút helyezett el az Emlékezés Csarnokában. Novák Katalin szerint a Yad Vashem segít emlékezni, hogy soha ne felejtsük el a történelem legsötétebb korszakát. Az antiszemitizmus elleni küzdelmet újra és újra meg kell vívni, amiben az oktatás, a nevelés, a történetek átadása lehet a leghatásosabb eszköz – mondta Novák Katalin, aki szerint a Soa magyar túlélőivel való találkozás pedig lehetőséget adott arra, hogy a megbocsájtást kérjünk.

Jichák Hercog izraeli államfővel való találkozóját követően Novák Katalin közölte: Magyarország és Izrael szövetsége megingathatatlan, és Magyarország nemzetközi színtéren is mindig kiállt Izrael mellett. Biztosította az izraeli államfőt, hogy a jövőben is számíthatnak a magyarok támogatására. Kiemelte, hogy Magyarország és Izrael között a kapcsolat nagyon erős és sokat dolgoznak annak érdekében, hogy ezt a kapcsolatot megőrizzék, erősítsék gazdaságilag és politikailag is. A köztársasági elnök sajtónyilatkozatában közölte, hogy minden nemzet érdeke a biztonság, és minden nemzetnek joga van a saját biztonságához, ezt az izraeli és a magyar emberek is pontosan tudják, a bőrükön tapasztalják – tette hozzá Novák Katalin. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon él Európa harmadik legnagyobb zsidó közössége, ahol ma a zsidó kultúra reneszánszát éli.

Novák Katalin a külföldi államok vezetői közül elsőként találkozott Benjámin Netanjahuval, aki a Likud vezetőjeként már megkapta a hivatalos felkérést a kormányalakításra. A magyar államfő szerint az Izrael és Magyarország közötti szoros együttműködés alapját a függetlenséggel, a biztonsággal és a nemzeti identitással kapcsolatos azonos felfogás adja. A köztársasági elnök úgy látja, hogy érdemes a politikai, családügyi, védelmi és gazdasági kapcsolatokat még szorosabbra fűzni a jövőben. A kijelölt kormányfővel való találkozón megvitatták még a közel-keleti térség és az orosz–ukrán háború kihívásait. Jaír Lapid leköszönő izraeli miniszterelnökkel Tel-Avivban találkozott Novák Katalin. A megbeszélés témái a hadiipari együttműködés és a békéért teendő erőfeszítések összehangolása voltak.

A jeruzsálemi Szent György katedrálisban a magyar államfőt fogadták a közel-keleti keresztény felekezetek vezetői is. „Fontos nekem, hogy nem egyszerűen Izraelbe jövök, hanem a Szentföldre” – emelte ki a találkozón a köztársasági elnök, majd hozzátette: Magyarország, Szent István országa pontosan tudja, „mennyire nehéz megőrizni napjainkban a keresztény kultúrát, de mi megtesszük a tőlünk telhetőt”. Magyarország vezetői keresztények, és elkötelezettek a keresztény egyházak, a keresztény iskolák anyagi támogatása mellett. Novák Katalin szerint ez a támogatás nem áll meg az ország határainál: „Épp azért, mert keresztények vagyunk, felelősek vagyunk nemcsak magunkért, de a világ keresztényeiért is, ezért hoztuk meg azt a döntést, hogy segíteni fogjuk az üldözött keresztényeket”.