Ugrás a tartalomra

Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozó

Novák Katalin magyar államfő a lett elnök, Egils Levits meghívására érkezett Rigába 2022. június 20-án a Három Tenger Kezdeményezés fórumra.

A 2015-ben indult Három Tenger Kezdeményezés azt a célt szolgálja, hogy Európa meglévő kelet-nyugati közlekedési és energiaszállítási infrastruktúrája mellett mihamarabb épüljenek ki az észak-dél irányú útvonalak is.

A csúcstalálkozón Magyarország köztársasági elnöke mellett Németország, Lengyelország, Ausztria, Szlovénia, Litvánia, Észtország, Románia és Bulgária elnöke, Horvátország miniszterelnöke és a cseh szenátus elnöke vett részt, az ukrán elnök pedig videókapcsolaton keresztül csatlakozott.

A tizenkét országot felölelő kezdeményezés lettországi csúcstalálkozóján Novák Katalin három olyan témát emelt ki, amely Magyarország és a magyar emberek számára fontos. Mielőbb meg kell teremteni a békét Ukrajnában, a magyar emberek a béke mellett vannak. A második, hogy a tengerrel nem rendelkező országok érdekeit is messzemenőkig figyelembe kell venni akkor, amikor az energiaellátásról tárgyalnak. Továbbá, hogy Magyarország támogatja Ukrajna és a nyugat-balkáni országok mihamarabbi európai uniós tagjelöltségét. 

Novák Katalin közölte, hogy a rigai csúcstalálkozón beszélt a békéről. Kiemelte: „Ez nem a mi háborúnk, de ellenünk, békeszerető emberek ellen is vívják. Mi az igazság és az ártatlan áldozatok mellett vagyunk."

Rigában Novák Katalin egyeztetett Egils Levits lett köztársasági elnökkel a családok szerepéről és a hagyományos családi kötelékekről, majd kétoldalú tárgyalásokat folytatott a bolgár és a cseh államfővel is.