Ugrás a tartalomra

Európai államfők találkozója Máltán - Valletta

A máltai munkalátogatása során Novák Katalin köztársasági elnök részt vett a 2003-ban létrejött, Európa ügyének erősítését célzó ún. Arraiolos-csoport tanácskozásán. Az Arraiolos-csoportnak 16 EU-s ország a tagja és deklarált célja, hogy lehetőséget biztosítson az európai együttműködéshez kötődő témák megvitatására az európai államelnökök számára. 

Az Arraiolos-csoport ülésén a házigazda George Vella máltai elnök mellett részt vett - többek között – Sergio Mattarella olasz, Borut Pahor szlovén, Michael D. Higgins ír, Frank-Walter Steinmeier német és Andrzej Duda lengyel államfő is. Az eseményen jelen volt még Görögország, Portugália, Szlovákia, Lettország és Észtország elnöke is.

A záróeseményen tartott felszólalásában Novák Katalin a következőket mondta: „Európai uniós államfőkként tudják, hogy az Európai Unió a történelem egyik legnagyobb békeprojektje, Magyarország pedig továbbra is kész mindent megtenni a mielőbbi béke érdekében.” 

Európa és a nyugati szövetségi rendszerek közösségi erejét meg kell őriznünk, meg kell védenünk közös értékeinket, meg kell védenünk a népünket - mutatott rá a magyar államfő, aki úgy fogalmazott, hogy Európa ebben a helyzetben nem eshet térdre, mert térdelve nem lehet erőt mutatni. 

Novák Katalin szerint az európai energiafüggetlenség mielőbbi megvalósítása a cél. Kiemelte: „Elítélünk minden olyan tevékenységet, amely az Európai Unió bármely tagállamának infrastruktúráját, kiváltképp az energetikai hálózatát veszélyezteti, annak tudatos megrongálására vagy szabotálására irányul”.

Novák Katalin a Földközi-tengeri szigetországi látogatása során kétoldalú tárgyalásokat folytatott George Vella köztársasági elnökkel és találkozott Michael D. Higgins ír államfővel is.