Ugrás a tartalomra

Elnöki nyitóbeszéd a Borászok Borásza díjátadó gálán

Kiváló borászok nélkül a legősibb szőlőfajtákból és a legkedvezőbb évjáratok terméséből sem születnének minőségi borok – hangsúlyozta Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök szombaton Budapesten a 18. Borászok Borásza díjátadó gála fővédnökeként.

A köztársasági elnök megemlítette a bor szakralitásának, illetve az alkoholos italok közötti kiemelt szerepének jelentőségét az egyetemes és a magyar történelemben. Az államfő beszédében felidézte, hogy a balatoni szőlőültetvények már a tihanyi apátság 1055-ös alapítólevelében is szerepeltek, a római jog ismerte és szabályozta a többi között a bor jó minőségéért vállalt garanciát, fél évezreddel ezelőtt pedig Werbőczy István a Hármaskönyvében a szőlőhegyek gazdag jövedelméről, a szőlősök értékéről írt.

Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök szerint a borászszakma művelői jóformán mindenhez értenek. A borász szakavatott agronómus, jártas a gasztronómiában, emellett ismeri és alakítja az emberek ízlését. A szőlőművelés szakértői építik az ország imázsát, ápolják a tradíciókat, fellendítik a turizmust, erősítik a gazdaságot – mondta az államfő.
  
A köztársasági elnök megköszönte a magyar borászok munkáját, és gratulált a borverseny győztesének.