Ugrás a tartalomra

"Egy erős és sikeres Visegrádi Együttműködésben vagyunk érdekeltek" - Dr. Sulyok Tamás fogadta Peter Pellegrinit

Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök – ünnepélyes beiktatását követő első külföldi vendégként – fogadta Peter Pellegrinit, a Szlovák Nemzeti Tanács elnökét hétfőn a Sándor-palotában. A magyar államfő méltatta a két ország közötti kiváló kapcsolatokat, amelyek – közlése szerint – jó szomszédokhoz méltóan stratégiai partnerségen alapszik. 

A felek egyetértettek a V4 jelentőségében, mindketten érdekeltek és elkötelezettek az erős és sikeres visegrádi együttműködésben – közölte a Sándor-palota hétfőn az MTI-vel. 

Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök kiemelte a nemzeti kisebbségek fontos szerepét. A magyar államfő szerint a Szlovákiában élő magyar és a magyarországi szlovák kisebbség meghatározó a két ország közötti jószomszédi viszonyban. Hozzátette: a nemzeti identitás, kultúra és oktatás olyan terület, amelyet támogatni kell. Ezen a területen is elismerésre méltó a mindkét fél által tanúsított elkötelezettség - idézték a köztársasági elnököt. 

Utalva a két országot összekötő Szent Borbála-híd hétfői ünnepélyes felavatására, a felek egyetértettek abban, hogy a hidak építése nemcsak fizikai összeköttetésben, de politikai szinten is jelzésértékű mozzanat.

Ez is bizonyítja a két ország közötti kiváló kapcsolatokat, amelyek a szlovák elnökválasztást követően remélhetőleg újabb szintet léphetnek. 

Peter Pellegrini a magyar köztársasági elnökkel folytatott megbeszélése előtt Orbán Viktor miniszterelnökkel és Kövér László házelnökkel is találkozott.