Ugrás a tartalomra

Családbarát értékek

Családbarát értékek

A család a bölcső, a gyermek a jövő.

Számtalan élethelyzetet ismerünk, vannak gyermekesek és gyermektelenek, kis- és nagycsaládosok. Vannak, akik elsőre találták meg életük társát, és van, akinek nem ez volt az útja. Vannak, akik fogyatékkal élő gyermeket nevelnek, vannak, akik fiatalon szülővé váltak, mások hosszú ideig vártak erre a csodára, és ott vannak azok is, akik örökbe fogadott gyermeket kaptak ajándékba. 

Mindannyiunkban közös, hogy a család személyes életünk, összetartozásunk alapja, kapocs, igazodási pont, a legtermészetesebb közeg, amely a többség számára biztonságot ad, amelyben életünk jelentős részét töltjük.  

Az elmúlt évtizedekben a család a politika és az ideológiai viták dimenziójában is megjelent. A nyugati világ, benne Magyarország súlyos demográfiai kihívásokkal néz szembe: sehol sem születik elengedő gyermek a népesség hosszú távú fennmaradásához, a gyermekvállalási kor kitolódik, a fiatalok pedig sok esetben végül lemondanak a családalapításról. Ezzel párhuzamosan számos mozgalom a gyermekvállalást, a családalapítást teszi felelőssé korunk kihívásaiért.  

Ezért a családok helyzete, jó- és jólléte, környezetük állapota a legfontosabb nemzetstratégiai kérdéssé vált. Felelős döntéshozókként minden rendelkezésre álló eszközzel meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy a vágyott gyermekek megszülessenek, hiszen a magyar nemzet jövője a gyermekekben rejlik. 

Magyarország szerepe úttörő a gyermeket nevelő családok megerősítésében, a vágyott gyermekek megszületésének elősegítésében, a családi értékek védelmében. Hazánkban a családbarát ország megteremtését széles körű egyetértés övezi, elsöprő többség támogatja. Magyarország büszkélkedhet a legkiterjedtebb és leginnovatívabb családtámogatási rendszerrel és egyedülálló demográfiai eredményekkel. 
Hazánkban nőtt a legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedv és a házasságkötések száma, hat évtizedes mélyponton van a válások száma, és több mint 40%-kal csökkent a terhességmegszakítások száma is. Egyre több vállalat, önkormányzat, szálloda, étterem működik családbarát módon, megújulnak a játszóterek, a családosok számára országszerte rengeteg kikapcsolódást segítő program érhető el. 
Sok még a tennivaló, hogy igazán családbarát országgá váljunk, de rengeteget léptünk előre a család és a munka egyensúlyának biztosításában, az egyszülős családok helyzetének javításában, a nagycsaládosok támogatásában. Minden magyar ember büszke lehet ezekre az eredményekre.