Ugrás a tartalomra

A biztonság és a béke közös érdek – Találkozó Ignazio Cassis svájci külügyminiszterrel

Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadta Ignazio Cassist, a Svájci Államszövetség budapesti munkalátogatáson tartózkodó külügyminiszterét.  

Az államfő az orosz–ukrán háború kapcsán elmondta, hogy Magyarország minden olyan kezdeményezést támogat, amelynek célja a vérontás beszüntetése, továbbá végső soron egy tartós és igazságos béke megteremtése. A köztársasági elnök kijelentette, hogy a Svájc által szervezett nyári békekonferencia illeszkedik az ország jószolgálati tevékenységébe. Mindketten egyetértettek abban, hogy a békére törekvés egész Európa érdeke.

A felek örömüket fejezték ki az élénk magyar–svájci diplomáciai kapcsolatok láttán, felidézve, hogy a közelmúltban hazánkba látogatott Viola Amherd, a Svájci Államszövetség elnöke, aki a magyar államfővel is tárgyalásokat folytatott.

A találkozó során reményüket fejezték ki, hogy a magyar elnökség alatt előrelépést érhetnek el az Európai Unió és Svájc között folyó, több témát is érintő bilaterális tárgyalásokon. Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök megerősítette, hogy Magyarország támogatja az Európai Unió és Svájc közötti kapcsolatok további fejlesztését.