Ugrás a tartalomra
Novák Katalin Tolcsván Kovács Béla Kolos emléktáblájának avatásán - 2023.04.22.

Az oktatásnak a "szíve-lelke" a pedagógus

Az oktatásnak és a köznevelésnek a "szíve-lelke" a pedagógus, hogy milyen felnőtté válnak gyermekeink, az a pedagógusoktól is függ - jelentette ki a köztársasági elnök szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tolcsván.

Novák Katalin Kovács Béla, Tolcsva díszpolgára, az államfő egykori gimnáziumi tanára születésének 106. évfordulóján emelt emléktábla avatásán arról beszélt, a gyermekek nevelése a családban kezdődik és zajlik, a családon kívüli idő legnagyobb részét azonban az iskolában töltik el, ahol a pedagógusok segítik őket a tapasztalatok és tudás megszerzésében.

"Ezért fontos, hogyan tudjuk ezt a hivatást minél inkább vonzóvá és megbecsültté tenni, hiszen azt szeretnénk, ha a legjobbak választanák a pedagógushivatást, azt szeretnénk, ha a legelhivatottabbak lennének azok, akik gyermekeink nevelését mellettünk, szülők mellett a hétköznapokban teljesítik" - fogalmazott az államfő.

Elmondta, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a fiatalokat megszólítsa a pedagógusszakma, valamint vissza lehessen hívni a pályára azokat, akik valami miatt elhagyták ezt a hivatást.

"Jó pedagógusokra van szükségünk, elhivatott pedagógusokra van szükségünk, olyan nagybetűs pedagógusokra, akik nyomot tudnak hagyni egy életen keresztül a gyermekeinkben" - erősítette meg Novák Katalin.

A francia-magyar-latin szakos tanár életművét, oktató-nevelő munkáját méltatva Novák Katalin azt mondta, Kovács Béla példája jól mutatja, hogy egy-egy pedagógus képes lehet generációkon átívelő módon meghatározó lenni, ezt a tudást és tapasztalatot pedig nem lehet mással pótolni.

Kifejtette, egy-egy mondat, tekintet vagy tanítás képes maradandó nyomot hagyni a tanítványokban és majd később azok gyerekeiben is; erről a pedagógusi erőről sosem szabad elfeledkezni.

Az ünnepségen Kovács Béla egykori tanítványai jelenlétében leplezték le a pedagógus emléktábláját szülővárosában, Tolcsván, az általános iskola falán. Beszédet mondott Csoma Ernő, a település Fidesz-KDNP-s polgármestere, a Szegeden és Gödöllőn is oktató tanár fia, Rásonyi-Kovács Péter, az egykori diákok nevében pedig Balogh László, a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és európai ügyekért felelős helyettes államtitkára emlékezett.